Фото: сайт Міністерства оборони України

"Без яєць по 17 гривень": Міноборони вводить нову систему закупівель продуктів для ЗСУ

Міністерство оборони заявило, що співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для Збройних сил України, та одночасно запроваджує нову архітектуру закупівель відповідно до стандартів країн Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби міноборони.

Зазначається, що до травня 2023 року постачальники могли фактично самостійно встановлювати ціни, за якими вони відвантажували продукти харчування військовим частинам. Для цього, вони напередодні тендеру встановлювали неконкурентно низьку вартість на весь набір харчування, до якого входили всі продукти. 

"Це дозволяло виграти тендер. А після перемоги, компанія-постачальник вносила зміни у вартість окремих продуктів. А саме у бік збільшення ціни на масові групи товарів, такі як овочі, фрукти, молочні та м'ясні вироби тощо. І знижували ціни на неходові товари. Такі, як полуниця, лохина", йдеться у повідомленні. 

Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з'явилися сумнозвісні "яйця по 17 грн", пояснює Міноборони.

 міноборони вводить нову систему закупівель для ЗСУ

Скріншот із сайту Міноборони України

"Щоб уникнути таких зловживань, Міноборони запровадило граничні ціни на продукти, вище яких постачальники не можуть постачати продукти військовим", наголосили у відомстві. 

Наприклад, якщо раніше, за даними НАБУ, постачальники встановлювали закупівельну ціну на картоплю 16 гривень за кілограм, то одному з тендерів Міноборони в грудні 2023 року вказало граничну ціну 10,35 гривні. Схожа ситуація з капустою (28 гривень і  14,54 гривні відповідно) та цибулею (39 гривень та 22,86 гривні відповідно).

Крім того, нова команда міноборони проінформувала про започаткування "кардинальної реформи закупівель". 

"Нова система передбачає дворівневий механізм Міноборони встановлює правила закупівель та перевіряє якість, а безпосередні закупівлі проводить нова агенція "Державний оператор тилу", зауважили у міністерстві.

Раніше ці функції зосереджувалися в міністерстві, що могло призводити до конфлікту інтересів, а новий розподіл обов'язків повинен ліквідувати ці корупційні ризики, зазначили у прес-службі міноборони.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявляв про те, що Україна зможе забезпечити вільну від корупції післявоєнну відбудову держави. Також гарант наголошував, що Україна вже продемонструвала значний прогрес у боротьбі з хабарництвом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.02.2024 14:06