Фото: Олександр Новіков. Джерело – прес-служба НАЗК

"Україна наближається до некорумпованих та безпечних країн": НАЗК провело соціологічне дослідження

Більшість українців не готові використовувати корупційні практики в жодній ситуації. Це підтверджує Національне агентство з питань запобігання корупції, яке проводило соціологічне дослідження.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова НАЗК Олександр Новіков.

"У 2010 році рівень корупційних практик в Україні складав 60 %, вдумайтесь, 60 % громадян мали той чи інший корупційний досвід. У 2019 році цей процент знизився до 27%, і на сьогодні він складає лише 17%", — зауважив посадовець.

Він наголосив, що це колосальні цивілізаційні зміни, які свідчать про те, що Україна наближається до некорумпованих, а отже, заможних і безпечних країн. 

"Якщо подивитися світову мапу індексу сприйняття корупції, то війни і бідність присутні у тих країнах, де є високий рівень корупційних практик. Україна виходить з такої групи країн", — заявив Новіков.

За його словами, в Україні створено найбільш сучасну систему для запобігання корупції. Після 2014 року, коли перемогла Революція Гідності, було створено і НАБУ, і НАЗК, і ВАКС, і САП, тобто повну систему, для того, щоб убезпечити країну від корупції, побудувати доброчесність, а отже й ефективність держави. На думку Новікова, це сталося тому, що корупція була викликом для існування української держави.

Боротьба з корупцією

Україна активізувала реформи у цій сфері після набуття статусу кандидата в ЄС. Було здійснено нові законодавчі, стратегічні та інституційні вдосконалення, включаючи ухвалення національної стратегії боротьби з корупцією, що супроводжується комплексною державною програмою її реалізації.

У вересні держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що українська влада серйозно ставиться до боротьби з корупцією всередині країни. Уже в жовтні представник Державного департаменту США Метью Міллер сказав, що Вашингтон побачив, що останніми тижнями Україна вживає "агресивних заходів" для подолання корупції.

Нагадаємо, посадовці адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони публічно визнають. Американські журналісти нібито отримали конфіденційний стратегічний документ. У конфіденційній версії довгострокового плану США щодо співпраці з Україною вказується, що корупція на високому рівні може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до українського уряду під час війни.

За словами Володимира Зеленського, Україна вже продемонструвала значний прогрес у боротьбі з хабарництвом. Тому процес післявоєнного відновлення України, на думку президента, буде вільним від корупції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.12.2023 13:17