Фото: Twitter королівської родини

На Єлизавету ІІ готувався замах: ФБР опублікувало секретні документи

Федеральне бюро розслідувань США опублікувало раніше засекречені документи, які свідчать про те, що їхні співробітники допомогли запобігти потенційному замаху на вже покійну королеву Єлизавету II під час її візиту до Америки у 80-х роках минулого століття.

Про це повідомляє Bussines Insider. Загалом звіт містить 102 сторінки, він розміщений на сайті ФБР The Vault. У документі вказується, як поліціянт попередив федеральних агентів про заяви людини, з якою він зіткнувся 4 лютого 1983 року в ірландському пабі в Сан-Франциско, що у штаті Каліфорнія. Чоловік планував замах на королеву Великої Британії.

Вказується, що офіцер розповів агентам, що відвідувач бару повідомив йому, що хоче помститися за свою дочку, яку було вбито в Північній Ірландії. Паб, назва якого вказується у документі, був відомий тим, що його відвідували прихильники Ірландської республіканської партії. Королева Єлизавета II й принц Філіп, чий дядько лорд Маунтбаттен був убитий під час вибуху чотирма роками раніше, мали відвідати Каліфорнію місяцем пізніше. 

У документах йдеться, що чоловік мав намір "спробувати заподіяти шкоду" королеві Єлизаветі II, скинувши якийсь важкий предмет із мосту "Золоті ворота" на королівську яхту Britannia, що пропливає під ним. Якби його задум не вдався, то він планував вбити британського монарха під час її візиту до Національного парку Йосеміті, йдеться у документах.

У відповідь на загрозу Секретна служба США розробила план "закриття пішохідних доріжок" на мосту "Золоті ворота", коли яхта королеви наблизиться до нього. Видання зазначає, що невідомо, чи був хтось арештований у зв'язку з загрозою вбивства. Попри підвищений ризик, описаний у документах, візит королеви Єлизавети II до США в 1983 пройшов без інцидентів.

Нагадаємо, 8 вересня 2022 року померла королева Єлизавета II. Їй було 96 років. До самої смерті вона виконувала обов'язки монарха Великої Британії й королівств Співдружності. Єлизавета стала найстарішим монархом не тільки в історії британської імперії, але і найдовгоправлячим главою держави у світі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.05.2023 20:57