Фото: ТСН

На ЗАЕС зафіксували зниження рівня води у ставку-охолоджувачі, — "Енергоатом"

У п'ятницю, 18 серпня, у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції спостерігається незначне зниження рівня води. Однак ситуація залишається стабільною та контрольованою.

Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

"Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою. Станом на 08:00 18 серпня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі. Наразі він становить 16,16 метра", — йдеться в повідомленні.

Крім того, станом на 18 серпня рівень води в "гарячому" каналі Запорізької ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, становить 17,14 метра. В "Енергоатомі" зауважують, що рівень води у цьому каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від зруйнованого росіянами Каховського водосховища. У "холодному" каналі Запорізької ТЕС рівень води становить 10,8 метра.

Окупація ЗАЕС: що відомо

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року. Промисловий майданчик станції зазнає періодичних обстрілів. Також окупанти цілеспрямовано перетворюють АЕС на військову базу, мінуючи все навколо.

На АЕС постійно присутні представники корпорації "Росатом". Їм бракує персоналу, оскільки українські працівники станції здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами.

За останніми даними Головного управління розвідки, що російські військові можуть здійснити чергову збройну провокацію на території ЗАЕС. Цього разу ворог планує застосувати важке озброєння. Водночас, за інформацією "Енергоатому", на ЗАЕС впродовж останнього часу ситуація не покращилась, а обладнання, до якого мають доступ окупанти, фактично деградує.

Нагадаємо, раніше науковець Володимир Борисенко заявив, що потенційна аварія на Запорізькій АЕС не є настільки небезпечною, як Чорнобильська катастрофа. Пʼять зі шести енергоблоків станції перебувають у холодному стані. Тож спричинити витік радіації насправді непросто.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 10:59