Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

На Закарпатті вночі стався землетрус

У ніч на понеділок, 27 лютого, у Закарпатській області стався землетрус. Його магнітуда склала 3,3 за шкалою Ріхтера.

Про це повідомив Головний центр спеціального контролю. Підземні поштовхи зафіксували о 03:15 в районі селища Велика Добронь, 19 км на захід від м. Мукачево Закарпатської області на глибині 2 км.

землетрус на Закарпатті

Експерти вказують, що землетрус не несе загрози для населення, хоч за класифікацією і відноситься до сильно відчутних.

"Землетрус відчувається всередині будівлі багатьма людьми, просто неба — небагатьма. Люди просинаються, але ніхто не лякається. Коливання подібні зі струсом, утвореним тяжко навантаженим автомобілем. Тремтіння вікон, дверей, посуду. Скрипіння підлоги й стін. Починається дрижання меблів. Предмети, які висять, легко розхитуються; рідина у відкритих ринках злегка коливається. У автомобілях, які стоять на місці, поштовх помітний", — зазначили фахівці центру.

Чи є небезпека землетрусів для інших областей

Раніше сейсмологи прогнозували, що потужні землетруси можуть зачепити усю територію України. На південному заході Одеської області можливі найпотужніші поштовхи з інтенсивністю вісім балів за шкалою Ріхтера.

За даними Інституту геофізики Національної академії наук України, територія країни перебуває на поясі, на якому стався руйнівний землетрус у Туреччині. Вже підраховано, що нові будинки в Києві витримають землетрус у п’ять балів, Одесі — сім балів, Львові — шість балів.

Шкала Ріхтера для вимірювання сили підземних поштовхів градуює землетруси від 1 до 10 балів, де 1 — найслабший, а 10 — повністю руйнівний.  

Нагадаємо, руйнівні землетруси у Туреччині забрали життя п'ятьох українців, зокрема цілої родини — мами та двох синів. 46-річна Юлія Петрова, 10-річний Захар та 5-річний Матвій були родом із Запоріжжя. До Туреччини вони виїхали на початку березня, там проживала рідна тітка жінки. Чоловік Юлії Михайло пішов на фронт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 27.02.2023 08:57