Фото: Рixabay

Нацбанк спрогнозував, коли в Україні зменшиться рівень безробіття

Вже цього року в Україні рівень безробіття може зменшитися. Наразі ситуація на ринку праці залишається напруженою.

Про це повідомив Національний банк України.

"Ситуація на ринку праці залишається непростою. З одного боку, економіка пожвавилася і навесні підприємства почали активніше шукати працівників. Однак опитування свідчать, що більшість підприємств поки не готові до розширення штатів", — йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, бізнес не поспішає підвищувати зарплати, хоча й налаштований на утримання кваліфікованих працівників. Найбільші проблеми із працевлаштуванням спостерігаються саме у прифронтових районах.

"Війна ускладнює відновлення ринку праці. Помітно, що в прифронтових областях роботу знайти важче, ніж в центрі чи на заході країни. Крім того, посилюються кваліфікаційні диспропорції: шукачі роботи часто мають іншу спеціалізацію, ніж потребує бізнес", — зауважили у Нацбанку.

Проте, за прогнозами регулятора, попри складнощі, очікується подальше відновлення ринку праці. Цьому сприятимуть пожвавлення економіки та поступове зниження безпекових ризиків завдяки ЗСУ.

"НБУ прогнозує поступове скорочення рівня безробіття починаючи вже з цього року. Також у 2023‒2025 роках очікується зростання зарплат у реальному вимірі, тобто навіть з вирахуванням інфляції", — йдеться у повідомленні.

НБУ очікує, що в наступні роки економіка України зростатиме на 4-6%. Цьому насамперед сприятиме очікуване зниження безпекових ризиків. Це уможливить повноцінне відкриття чорноморських портів та запуск виробництва на деокупованих територіях, а також прискорить повернення вимушених мігрантів.

"Економіка може зрости навіть швидше за умови реалізації плану відновлення України. Цей план вже обговорюється з провідними країнами світу", — резюмував регулятор.

Нагадаємо, раніше у НБУ повідомляли, що рівень безробіття у 2022 році становив 21,1% (попередня оцінка — 25,8%). На 2023 рік прогнозується 18,3% (попередній прогноз — 26,1%), на 2024 рік — 16,5% (попередній прогноз — 20,0%), на 2025 рік — 14,7% (попередній прогноз — 17,6%).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.05.2023 06:36