Фото: "Економічна Правда"

"Нафтогаз" буде постачальником "останньої надії" до кінця воєнного стану

У вівторок, 12 вересня, уряд України визначив "Нафтогаз" постачальником "останньої надії" (ПОН) до кінця воєнного стану.

Про це повідомляє представник Кабінету міністрів у Верховній раді Тараса Мельничука.

"Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" визначено постачальником "останньої надії" без проведення конкурсу", — написав він у Telegram.

Також Мельничук уточнив, що "Нафтогаз" буде постачальником на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування.

Варто зазначити, що 23 липня газопостачальна компанія "Нафтогаз України" проінформувала про завершення терміну дії виконання функцій постачальника "останньої надії" (ПОН). 

Що таке постачальник "останньої надії"

Постачальником "останньої надії" називають постачальника, який зобов'язаний упродовж 60 днів забезпечувати ресурсом споживачів, котрі з різних причин залишилися без основного постачальника. Він виступає гарантом енергозабезпечення: забезпечує постачання споживачу, коли комерційні постачальники з тих чи інших причин цього робити не можуть.

Нагадаємо, у вересні ціни на газ для побутових споживачів в Україні залишилися незмінними. Залежно від постачальника, вартість палива для населення коливається від 7,70 до 10 гривень за кубометр.

Варто відзначити, що з 1 жовтня в Україні стартує опалювальний сезон. Хоч більшість субсидій на житлово-комунальні послуги будуть перепризначені автоматично, провести контроль виділення державних коштів необхідно. Так, українці можуть навіть не виходячи з дому дізнатися, чи нараховано їм субсидію. В режимі онлайн також можна дізнатися про її розмір. Для цього необхідно зайти на портал Міністерства соціальної політики.

Водночас міністр енергетики України Герман Галущенко пояснив, що до кінця опалювального сезону 2024 року тарифи на електрику змінювати не будуть. Восени громадяни платитимуть за електричну енергію 2,64 грн за кіловат-годину, незалежно від обсягів споживання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.09.2023 17:57