Фото: TrueUA

Наймасштабніша підривна кібератака: британська розвідка проаналізувала ситуацію з "Київстаром"

Найбільший в Україні оператор мобільного зв’язку "Київстар" зазнав кібератаки 12 грудня 2023 року. Ефект тривав щонайменше 48 годин, впливаючи на мобільні послуги та послуги передачі даних компанії.

Про це нагадало Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Київстар" забезпечує понад половину населення України послугами мобільного та домашнього Інтернету. Кібератака залишила користувачів без мобільного сигналу та можливості користуватися Інтернетом. У "Київстарі" повідомили, що жодних особистих даних під час атаки не зламали", — йдеться в повідомленні.

Британські розвідники також констатували, що кібератака порушила роботу сирен повітряної тривоги, деяких банків, банкоматів і торгових терміналів.

"Водночас український банк Monobank став мішенню DDoS-атаки, що призвела до порушення доступу до веб-сайту банку", — додали британці.

Вони визнали, що державні ресурси й екстрені служби України постраждали.

"Цей інцидент, імовірно, є однією з наймасштабніших підривних кібератак на українські мережі з початку повномасштабного вторгнення Росії", — підсумували в Міністерстві оборони Великої Британії.

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Інфографіка: Міністерство оборони Великої Британії

Раніше в Національному банку України зазначали, що хакерська атака на "Київстар" призвела лише до часткових проблем із роботою частини POS-терміналів торговельної мережі. Більшість банкоматів, терміналів самообслуговування та банківських відділень працюють у штатному режимі.

Нагадаємо, сьогодні також стало відомо, що оператор "Київстар" відновив роботу мобільного Інтернету та можливість здійснювати дзвінки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 16.12.2023 16:37