Фото: Київська митниця

Намагалися вивезти з України: митники виявили посилку з ексклюзивними скам'янілостями віком 400 млн років

Київські митники виявили в посилці рештки давніх істот, яким 400 мільйонів років. Незаконне відправлення намагалися зробити з Тернополя до Тайваню.

Про це повідомив прес-центр Державної митної служби України.

"Митники упередили спробу незаконного пересилання з України до Тайваню у міжнародному поштовому відправленні стародавніх скам’янілостей (фосилій)", — йдеться у повідомленні.

Відомо, що під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя посадовці митниці виявили камені з ознаками старовини та химерними обрисами. Працівники митниці припустили, що вони можуть мати давнє походження. Відтак, скам’янілості скерували до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи.

"Як визначили експерти, скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами "риб" Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом Daira speciose та черепашкою червоного молюска Halyotis sp", — зазначили в прес-центрі.

До того ж фахівці музею встановили, що це — оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох із них становить близько 400 мільйона років, а двох інших, краба та молюска — 10-20 мільйона років.

Фото: Київська митниця

Фото: Київська митниця

З погляду палеонтолога, виявлені скам’янілості є ексклюзивними. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина, тому експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.

У митній службі пояснили, що згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи, яких митникам надано не було.

"Стосовно громадянина, який відправляв ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні цінності вилучено", — додали в Державній митній службі.

Фото: Київська митниця

Фото: Київська митниця

Варто додати, що раніше митники вже зупинили декілька спроб незаконного вивезення стародавніх скам’янілостей: плиток пісковика з відбитками панцира риби віком 407 мільйона років, а також панцира морського їжака віком близько 161-165 мільйона років.

Нагадаємо, у грудні під час дослідження дна колишнього Каховського водосховища у Нікопольському районі Дніпропетровщини виявлено унікальні артефакти. Зокрема, там знайшли козацький похоронний хрест і кам'яні гарматні ядра.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.02.2024 02:27