На фото: Андрій Одарченко. Джерело: focus.ua

Нардепа Одарченка, який хотів підкупити Найєма, оголосили в розшук

Вищий антикорупційний суд оголосив у державний та міжнародний розшук народного депутата від фракції "Слуга народу" Андрія Одарченка, якого обвинувачують у наданні хабаря голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. 

Про це стало відомо із засідання ВАКС. Суддя задовольнив клопотання сторони обвинувачення та оголосив нардепа в державний та міжнародний розшук.

Водночас клопотання прокурора щодо стягнення в дохід держави внесеної Одарченком застави й зміни запобіжного заходу на більш суворий суд розгляне 23 вересня.

Нардеп мав з’явитися до Вищого антикорупційного суду у середу, 18 вересня. Проте не прийшов та не повідомив причини своєї відсутності. Варто зауважити, що Одарченка кілька днів не було на роботі у Верховній Раді. Прокурор САП під час засідання заявила про те, що депутат покинув територію України. Вона припустила, що депутат виїхав за кордон через Закарпатську область. Саме туди Одарченко виїхав у перші дні повномасштабного вторгнення РФ. 

Врахувавши ці факти, прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави, визначеної як запобіжний захід нардепу, накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в міжнародний розшук.

Зокрема, захист назвав ці клопотання передчасними та вважає, що причини неявки Одарченка можуть бути поважними. Наразі причини відсутності нардепа їм невідомі.

Що відомо про справу Андрія Одарченка

21 листопада 2023 року САП та НАБУ повідомили про підозру чинному нардепу Андрієві Одарченку, який намагався підкупити посадовця Державного агентства відновлення Мустафу Найєма. Він пропонував надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити вісім відсотків від обсягу фінансування.

Надалі підозрюваний надав топпосадовцю — особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів.

16 квітня 2024 року обвинувальний акт у справі направлено до ВАКС для розгляду по суті. На сьогодні розгляд обвинувального акту перебуває на завершальній стадії — 18 вересня 2024 року у судовому засіданні було заплановано допит обвинуваченого.

Варто зазначити, що 22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС застосував до особи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 15 мільйонів гривень застави. У зв’язку із внесенням застави на народного депутата покладено відповідні процесуальні обов’язки, серед яких здати свої паспорти для виїзду за кордон та носити електронний засіб контролю. Надалі за клопотанням прокурора обов’язки судом неодноразово продовжувались. Разом з тим, попри рішення суду органами внутрішніх справ до особи не було застосовано електронний засіб контролю.

Нагадаємо, у листопаді парламентська фракція "Слуга народу" призупинила членство народного депутата Андрія Одарченка в партії

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 10:18