Фото: Генштаб ЗСУ

Наступ українських військ під Бахмутом: у ISW пояснили, як це впливає на окупантів

Російські сили реагують на українські операції навколо Бахмута. Окупанти виводять сили з інших регіонів України. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Українське командування повідомляло 1 липня, що російські війська нещодавно перекинули неназваний полк Повітряно-десантних військ Росії з лиманського напрямку (район на захід від Кремінної) на Бахмутський напрям. На кадрах з геолокацією, опублікованих 30 червня, видно, що 137-й гвардійський повітрянодесантний полк (106-а повітрянодесантна дивізія) діє південніше населеного пункту Роздолівка (18 км на північ від Бахмута). Російський "воєнкор" також стверджував, що частини 98-ї дивізії ВДВ нині діють на Бахмутському напрямку.

Аналітики ISW раніше помітили підрозділи 237-го десантно-штурмового полку (76-а дивізія ВДВ) і 331-го десантно-штурмового полку (98-а дивізія ВДВ), які діяли на Лиманському напрямку, хоча останнім часом ISW не бачила жодних візуальних підтверджень елементів будь-якого з'єднання біля Бахмута. За даними українських військових, російські сили замінили полк ВДВ на лиманському напрямі невстановленими силами територіальної оборони, що вказує на те, що російські сили можуть перекидати більше елітних частин у район Бахмута і замінювати елітні частини слабшими формуваннями. 

Мапа боїв: ISW

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр раніше заявляла, що армія РФ перекинула частину своїх найбільш боєздатних підрозділів із Херсонського напрямку на Бахмутський та Запорізький напрямки протягом тижня після початку українських контрнаступів 4 червня.

Експерти відзначають, що Бахмут продовжує приносити російським силам більше пропагандистської цінності, ніж військової вигоди: російські сили можуть концентрувати елітні сили в районі Бахмута, щоб зберегти передбачувану інформаційну перемогу, що стала результатом захоплення Бахмута 21 травня. Якщо російських підкріплень, які вже відправлені до Бахмута, буде недостатньо, щоб стримати російські завоювання в цьому районі, російське командування може зіткнутися з важким вибором: ризикнути створити серйозні вразливі місця в Херсонській чи Луганській областях або розпочати відведення військ з півдня України.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Російська Федерація веде повномасштабну війну проти України не заради нових територій. Загарбники нібито воюють за людей, історію, релігію та російську мову.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.07.2023 07:01