Фото: wikimedia.org

НАТО відправить у Косово ще 700 миротворців: названо причину

У Косово прибудуть ще 700 військовослужбовців НАТО, які поповнять ряди міжнародних сил під керівництвом Альянсу (KFOR). Загальна кількість миротворців там тепер становитиме 4500 осіб.

Про це повідомляє BBC.

Відповідне рішення було прийняте після того, як 29 березня в північній частині Косово сталися сутички між KFOR та протестувальниками. Тоді постраждали 30 миротворців НАТО та 52 протестувальники.

За даними джерела, травми миротворців включали переломи та опіки від саморобних вибухових запальних пристроїв. Також троє військових отримали поранення з вогнепальної зброї.

Зазначається, що додатковий батальйон переведено у резерв і він буде готовий до розгортання протягом семи днів, якщо буде потрібно.

Конфлікт між Сербією та Косово

Уряд Сербії відмовляється визнати Косово як державу і заперечує його відокремлення від Сербії у 2008 році, що є каменем спотикання, який блокує зусилля обох країн на шляху до вступу в ЄС. Західні посланці роками безрезультатно намагаються розв'язати цю суперечку. 

Косово, понад 90% населення якого становлять етнічні албанці, проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Белград до цього часу вважає його частиною Сербії. Незалежність Косова не визнали кілька членів Євросоюзу, Росія, Китай та Україна. США та більшість країн ЄС, серед яких і Німеччина, визнають незалежність Косова. Загалом незалежність Косова визнали понад сто країн світу. У Верховній Раді у серпні 2022 року було зареєстровано проект постанови "Про визнання державного суверенітету та незалежності Республіки Косово".

Нагадаємо, на півночі частково визнаного Косова 29 травня почалися зіткнення між місцевою поліцією та сербським населенням регіону. В результаті сутичок поранення дістали понад 50 сербів та близько 25 миротворців НАТО.

Варто відзначити, що 26 травня президент Сербії Александр Вучич наказав армії Сербії висуватись у бік Косова. Лідер Сербії зважився на цей крок через заворушення між спеціальною косовською поліцією та сербами у Звечані, Зубін-Потоці та Лепосавичі. Також Вучич попросив НАТО вплинути на вирішення конфлікту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.05.2023 08:47