Фото: соцмережі

Сутички у Косово: постраждали понад 50 сербів та 25 миротворців

На півночі частково визнаного Косова 29 травня почалися зіткнення між місцевою поліцією та сербським населенням регіону. В результаті сутичок поранення дістали понад 50 сербів та близько 25 миротворців НАТО.

Про це повідомила місія KFOR.

Зазначається, що у місті Звечани на півночі частково визнаного Косова внаслідок сутичок постраждали миротворці Північноатлантичного Альянсу у складі місії KFOR та серби, що протестували під адмінбудівлею через невизнання місцевих виборів.

За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, троє з постраждалих італійців перебувають у важкому стані, але їхньому життю нічого не загрожує.

"Хочу висловити свою солідарність із солдатами місії KFOR, які постраждали в Косово під час сутичок між сербськими демонстрантами та косовською поліцією", — підкреслив він.

З боку сербів постраждали понад 50 людей. З них один перебуває в критичному стані, ще двоє  у важкому. Серед постраждалих є й колишній голова Звечан Драгіша Мілович, у якого поранення грудної клітини.

Зазначимо, уряд Сербії відмовляється визнати Косово як державу і заперечує його відокремлення від Сербії у 2008 році, що є каменем спотикання, який блокує зусилля обох країн на шляху до вступу в ЄС. Західні посланці роками безрезультатно намагаються розв'язати цю суперечку. 

Косово, понад 90% населення якого становлять етнічні албанці, проголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Белград до цього часу вважає його частиною Сербії. Незалежність Косова не визнали кілька членів Євросоюзу, Росія, Китай та Україна. США та більшість країн ЄС, серед яких і Німеччина, визнають незалежність Косова. Загалом незалежність Косова визнали понад сто країн світу. У Верховній Раді у серпні 2022 року було зареєстровано проект постанови "Про визнання державного суверенітету та незалежності Республіки Косово".

Нагадаємо, 26 травня президент Сербії Александр Вучич наказав армії Сербії висуватись у бік Косова. Лідер Сербії зважився на цей крок через заворушення між спеціальною косовською поліцією та сербами у Звечані, Зубін-Потоці та Лепосавичі. Також Вучич попросив НАТО вплинути на вирішення конфлікту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Світ, 29.05.2023 22:41