Фото: Facebook Александра Вучича

Армії Сербії наказали терміново висуватись у бік Косова: в чому причина

Президент Сербії Александр Вучич наказав армії Сербії висуватись у бік Косова. Причиною цього стали заворушення між сербами та співробітниками спецпідрозділу Косова.

Відповідний наказ видав президент Сербії Александр Вучич, пише Novosti.rs.

"Президент Сербії та головнокомандувач Збройних сил Олександр Вучич підписали наказ про підвищення боєздатності частин ЗС Сербії до вищого ступеня", — пише джерело.

Зазначається, що Вучич наказав армії терміново висуватися у напрямку адміністративної лінії з Косово та Метохією. Лідер Сербії зважився на цей крок через заворушення між спеціальною косовською поліцією та сербами у Звечані, Зубін-Потоці та Лепосавичі. Також Вучич попросив НАТО вплинути на вирішення конфлікту.

Своєю чергою міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заявив, що ситуація в Косово та Метохії драматична і додав, що Пріштіна рухається у бік ескалації.

"Ми виконаємо наказ верховного головнокомандувача та зробимо те, що очікується від сербської армії. Я говорю сербам у Косові, щоб вони були спокійними, не піддавалися на провокації. Важливо зберігати спокій і водночас захищати свої права та свободи", — заявив Вучевич.

Десятки косовських сербів намагались не допустити нових мерів-албанців, які склали присягу, до виконання своїх обов'язків. Вони бойкотували ці вибори та вважають їх нелегітимними.

Протестувальники збудували барикади, а потім поліція Косова почала розганяти сербських мітингувальників за допомогою сльозогінного газу.

Нагадаємо, високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Сербії та Косово не вдалось нормалізувати відносини. Напруженість в регіонах Косово з сербською більшістю населення залишається на високому рівні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.05.2023 19:57