Фото: Pixabay

Науковці виявили неочікуваний побічний ефект споживання кофеїну

Німецькі вчені виявили, що вживання кави може мати певні неочікувані побічні ефекти, особливо в контексті хронічного недосипання. Кофеїн може посилити негативний вплив хронічного обмеження сну на сіру речовину мозку.

Як повідомляє PsyPost, у дослідженні, яке проводили у дослідницькому центрі німецького аерокосмічного центру в місті Кельн, взяли участь 36 здорових дорослих людей, з низьким споживанням кофеїну.

"Кофеїн є найпопулярнішою психоактивною речовиною в усьому світі, адже він відомий своєю здатністю покращувати увагу і полегшувати когнітивні порушення, спричинені браком сну", — йдеться у повідомленні.

За даними вчених, як хронічне недосипання, так і щоденне споживання кофеїну пов’язані зі зменшенням об’єму сірої речовини, важливого компонента мозку, який бере участь в обробці інформації та регулює різні когнітивні функції людини. Водночас дослідники мали на меті з’ясувати, чи сприятиме споживання кофеїну під час періодів недосипання до подальшого зменшення об’єму сірої речовини. Також, дослідники намагалися вивчити роль аденозинової системи, зокрема наявність рецепторів аденозину А1, в опосередкуванні реакції мозку на кофеїн і недосипання.

"Рецептори аденозину A1 — це тип рецепторів у людському мозку, який відіграє ключову роль у регуляції нейронної активності та сприянні сну. Вони є частиною системи аденозину, яка допомагає збалансувати споживання енергії та підтримувати гомеостаз в організмі", — наголошують вчені.

Своєю чергою кофеїн блокує їх дію і тим самим підвищує пильність та протидіє сонливості.

Учасників дослідження розділили на дві групи: одна пила каву, що містить кофеїн, а інша — каву без кофеїну. Впродовж дев'яти днів, включно з періодами хронічного обмеження сну, вчені вимірювали зміни об'єму сірої речовини за допомогою МРТ і ПЕТ-сканування. Згідно з результатом дослідження, хронічне обмеження сну призводить до значних змін в об'ємі сірої речовини. Люди, які не вживали кофеїн під час обмеження сну, показали збільшення об'єму сірої речовини в кількох ділянках мозку. Це свідчить про компенсаторну реакцію організму.

Водночас у тих, хто вживав каву, яка містила кофеїн, під час дослідів виявили зменшення об'єму сірої речовини. Це свідчить про те, що кофеїн може перешкоджати механізмам пластичності мозку. На рівень таких змін впливали індивідуальні відмінності людей в наявності аденозинових рецепторів. Так, нижчий рівень рецепторів корелював із більшим зменшенням об'єму сірої речовини в мозку.

Вчені зазначили, що споживання кофеїну заважає пластичності мозку, яка спричинена втратою сну. Однак кофеїн не просто пригнічує або нормалізує зміни сірої речовини, але й впливає на сіру речовину в протилежному напрямку.

"Попри сувору методологію, дослідження має деякі обмеження, які слід враховувати. Розмір вибірки був відносно невеликим, і учасники були відібрані на основі специфічних генетичних профілів, пов’язаних з метаболізмом кофеїну, що могло обмежити те, наскільки результати застосовні до більшої кількості людей", — додали вчені.

Нагадаємо, раніше науковці підрахували, що у період з 1500 року до нашого часу внаслідок діяльності людства на Землі перестали існувати 777 видів тварин. Деякі з тварин могли вимирати через природні причини, але люди причетні до зникнення майже всіх цих видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 25.07.2024 09:45