Скріншот з відео

Навчання українських пілотів на F-16: у Повітряних силах закликали не поширювати фейки

Українські пілоти вже незабаром почнуть тренування на сучасних винищувачах F-16. У Повітряних силах спростували заяву, яку поширили у низці ЗМІ, що навчання вже розпочалися.

Процес затягнувся, адже Україна повинна була виконати низку заходів, які передують тренуванням, розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Треба було зробити деяке домашнє завдання. Перехід на західний тип винищувачів передбачає низку заходів. Це було зроблено, пілоти вже кілька місяців чекали на це історичне рішення, ми його дочекалися, побачили сигнали на саміті у Вільнюсі", — розповів він.

Навчання українських льотчиків, зазначив речник, це довгострокова перспектива. Україна отримуватиме літаки так само поступово і "хвилями" по кілька десятків відправлятиме пілотів на навчання.

"Будуть різні групи пілотів: молоді пілоти будуть проходити навчання, базову підготовку, легкомоторні літаки, далі реактивні. Це буде довгострокова програма. Буде перехідний період підготовки, щоб далі опанувати F-16. Ми не можемо одразу всіх відправити на перенавчання тих бойових, які одразу будуть навчатися на F-16. Отримувати літаки теж будемо не одразу трьома ескадрильями. Буде перша хвиля пілотів, яка поїде на перенавчання, потім друга і так далі. Вони проходитимуть безпосередню підготовку з інструкторами в різних країнах, які нам надали майданчики. Мова йде про десятки, чекаємо, щоб перша група виїхала", — пояснив Юрій Ігнат.

Водночас низка ЗМІ поширила інформацію, що українські пілоти вже вирушили на навчання. У Повітряних силах це спростували і закликали не поширювати фейки.

"Хто уже "відправив пілотів" на F-16, просимо надати першоджерело, де речник ПС про це сказав! Або виправити новини, вибачитись, і перестати красти один в одного фейкові новини!" — заявили у Повітряних силах.

Зазначимо, що президент США Джо Байден надав дозвіл європейським країнам навчати українських пілотів на винищувачах F-16. Навчання може стартувати вже на початку серпня. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заперечив, що Вашингтон нібито затягує процес видачі дозволу на навчання. Мовляв, європейським лідерам потрібно кілька тижнів, щоб підготуватися, і що США дотримаються будь-якого встановленого ними терміну

Винищувачі F-16 для України 

Володимир Зеленський раніше запевняв, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ. Також радник Міноборони Юрій Сак повідомив, що Україна сподівається отримати перші сучасні американські винищувачі F-16 вже восени 2023 року.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання українських пілотів на F-16 стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Відомо, що саме Румунія стане базою для підготовки українських пілотів на F-16.

Водночас Володимир Зеленський вже 1 липня заявив, що поки що не визначено графіку навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16, а дехто з іноземних партнерів й зовсім зволікає.

11 липня Україна домовилась про навчання українських пілотів на літаках F-16 з Францією. Того ж дня Україна підписала меморандум про створення коаліції для підготовки пілотів на цих винищувачах з 11 державами-партнерами.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час саміту НАТО заявив, що перші винищувачі F-16 мають літати в українському небі до кінця березня 2024 року. За словами Кулеби, тренування мають початися приблизно у серпні, або ж на початку вересня. Крім того, паралельно триватиме підготовка юридичних рішень, необхідних для передачі літаків, і самих літаків. Проте очільник МЗС зауважив, що на сьогодні існує дуже багато нюансів, тому графік може зсуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2023 10:52