Фото: НАЗК

НАЗК призупинило статус "спонсорів війни" для одразу 5 компаній з Греції та угорського банку: відома причина

Національне агентство з питань запобігання корупції призупиняє статус п'яти грецьких компаній-перевізників та угорського OTP Bank у переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення ухвалили після переговорів між представниками Агентства та представниками компаній та урядів цих країн щодо припинення співпраці з Російською Федерацією. 

Про це йдеться на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Зазначається, що відтепер на порталі "Війна і санкції", в розділі "Міжнародні спонсори війни", ці шість компаній матимуть тимчасово призупинений статус. Подальше виключення їх з переліку залежатиме від виконання зазначених умов. 

"Крім цього, Агентство сподівається, що таке рішення призведе до розблокування Угорщиною 500 мільйонів євро життєво необхідної військової допомоги ЄС для українського народу, а також виключить можливість блокування Грецією майбутнього 12 пакету санкцій ЄС, спрямованого на зменшення можливості Росії продовжувати війну", — йдеться в повідомленні.

Санкції щодо угорського OTP Bank

Національне агентство України з питань запобігання корупції 4 травня внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни через діяльність у РФ та фактичне визнання "Л-ДНР".

Після цього міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що через включення Україною угорського OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту буде важко домовитися з Євросоюзом про нові санкції проти РФ. Крім цього, він повідомив, що Угорщина блокуватиме черговий транш в розмірі 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який фінансує державам-членам військове обладнання, що передається Україні.

20 серпня стало відомо, що Україна та Угорщина ведуть перемовини після того, як НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. У відомстві заявили, що коли OTP Bank підтвердить, що він припинив видавати пільгові кредити військовим РФ і продемонструє Україні план виходу з російського ринку у короткостроковій перспективі, то його виключать з переліку.

Санкції проти грецьких компаній

Влітку 2022 року НАЗК надало статус "спонсорів війни" п’яти грецьким компаніям — Dynacom Tankers Management (DTM); Delta Tankers LTD; Thenamaris Ships Management Inc.; Minerva Marine; TMC Tankers LTD. Компанії транспортували російську нафту та нафтопродукти, тим самим поповнюючи бюджет країни-агресора та фінансуючи російське вторгнення. 

Після цього компанії та Україна почали перемовини щодо виключення їх з переліку. Зокрема, їм було запропоновано наступні умови:

  • припинити практики вимкнення транспондерів (пристроїв для відстеження навігації суден);
  • припинити практики перевантаження вантажу з борту на борт;
  • публічно засудити російську агресію.

Проблему вимкнення транспондерів та перевалки з борту на борт було вирішено у 11-ому пакеті санкцій ЄС. Проте ці пʼять грецьких компаній-перевізників не виконали у визначений строк вимогу публічного засудження російської агресії. Тому 7 серпня НАЗК відновило їхній статус у переліку "Міжнародні спонсори війни".

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку кандидатів на санкції 47 російських компаній. Вони пов’язані з видобуванням, обробкою і продажем алмазів. Зазначається, що більшість з цих компаній пов’язані з найвідомішою російською групою компаній — АК "Алроса", яка посідає провідну позицію у світі за обсягом видобутку алмазів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.09.2023 20:13