Фото: Facebook Szijjártó Péter

Угорщина заявила, що й надалі блокуватиме допомогу Україні від ЄС: у чому причина

В Угорщині заявили, що блокуватимуть подальшу допомогу Євросоюзу Україні, якщо вона не виключить найбільший угорський банк OTP зі списку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час брифінгу.

"Наша позиція зрозуміла: доти, доки OTP не буде виключено з цього списку, Угорщина не підтримуватиме якогось фінансування всередині ЄС для постачання озброєнь Україні", — зазначив Сійярто.

Він наголосив, що йдеться про пропозиції щодо допомоги Україні в майбутньому, а не лише про 500 мільйонів євро, які уряд країни вже заблокував.

Окрім цього, глава МЗС Угорщини додав, що фінансова організація стежить за тим, щоб її участь у банківському секторі РФ не перевищувала 0,1%.

Угорщина заблокувала транш ЄС на військову допомогу Україні

Відомо, що Угорщина 26 червня не підтримала виділення чергового траншу ЄС у розмірі близько 500 мільйонів євро на військову допомогу Україні.

"Ми готові змінити свою думку, якщо українці покладуть край безглуздому, брехливому становищу, відповідно до якого найбільший угорський банк OTP перебуває у списку міжнародних спонсорів війни", — зазначив глава МЗС Угорщини.

Відомо, що цей транш Угорщина вже блокувала в травні. Тоді причиною також виявилося внесення OTP Bank до списку спонсорів війни.

Що не так з OTP Bank

У травні OTP Bank був внесений до міжнародного списку спонсорів. Це рішення прийняло Національне агентство із запобігання корупції. Причиною стало продовження діяльність банку у Росії, попри повномасштабне вторгнення військ РФ в Україну.

Нагадаємо, глава угорського уряду Віктор Орбан вимагає від України звіту щодо використання коштів, які раніше надав Європейський Союз. Він також виступив проти плану Єврокомісії щодо надання нашій державі більшої фінансової підтримки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2023 22:33