Фото ілюстративне. Джерело: "Ми Україна"

ЄС готує для України 50 мільярдів доларів: на що спрямують гроші та які умови

Європейський Союз готовий виділити Україні близько 50 мільярдів євро. Ці гроші допоможуть профінансувати поточні витрати українського уряду та оплатити термінові пріоритети реконструкції.

Про це пише Bloomberg

Ймовірно, про допомогу буде оголошено 20 червня перед конференцією у Лондоні. Там донори обговорюватимуть, як відновити Україну, а українські посадовці прагнутимуть залучити приватний сектор. Журналісти переконують, що комісія хоче уникнути обтяжливого інструменту відновлення для країни, яка перебуває у стані війни, і запропонує допомогу у вигляді грантів, пільгових позик і гарантій.

Пропозиція охоплюватиме період з 2024 по 2027 роки і є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС. Тобто, кожного року Євросоюз надаватиме Україні близько 18 мільярдів євро фінансової допомоги. Світовий банк підрахував, що витрати на відновлення України можуть скласти 411 мільярдів доларів. На відміну від попередніх фінансових пакетів для України, план фінансуватиметься коштом внесків держав-членів, а не запозичень на ринках. Пакет об’єднає допомогу використовується для виплати заробітної плати, пенсій та витрати, пов’язані з відновленням основної інфраструктури. Водночас донори розраховують, що Україна проведе реформи для покращення верховенства права та боротьби з корупцією. Реформи мають на меті вивести Україну на шлях членства в ЄС, а лідери мають вирішити, чи починати переговори до кінця року.

Пакет допомоги надійде у вирішальний час війни, адже українські війська перебувають в довгоочікуваному контрнаступі. Український уряд сподівається, що вдасться витіснити російські окупаційні війська з значної частини території. Це дозволить, на думку авторів матеріалу, спонукати союзників продовжувати надавати необхідну підтримку, навіть коли деякі країни тиснуть на Київ і Москву, щоб вони сідали за стіл переговорів.

Нагадаємо, Україна отримає від Данії збільшену військову підтримку в рамках спеціального фонду. Загальна сума допомоги становитиме 3,2 мільярди доларів у 2023-2028 роках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Економіка, 20.06.2023 09:39