Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Яку суму збитків зазнали українські ритейлери через війну: дослідження

За даними Української ради торгових центрів, через війну прямі збитки вітчизняних ритейлерів сягнули понад 2,4 мільярда доларів. Аналітики вважають, що цьому є низка причин.

Як пише Forbes, вагома частина українського бізнесу, попри війну, вважає нинішній час можливим для інвестицій. Про це свідчать результати щомісячного опитування підприємців від Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. Торік 45% опитаних компаній інвестували у власний розвиток або відновлення.

Так, згідно з даними дослідження, попри війну роздрібні оператори продовжують розвиток мереж. 2023-го відбулось зростання кількості роздрібних торговельних точок на 12%, тоді як 2022 року було зафіксовано падіння на 18% через окупацію та руйнування.

"На такий же рівень приросту торговельних точок, як торік, ритейлери розраховують й протягом 2024-го. Розвиватись мережі мають намір як у форматі ТЦ, так і в форматі стрит-ритейлу. Дехто акцентує саме на розвитку інтернет-продажів. Частка товарообороту через онлайн-продажі за рік зросла з 14% до 15%", — вказує Forbes.

Аналітики наголошують, що про відновлення галузі роздрібної торгівлі свідчить ще одне дослідження, яке щомісячно проводить УРТЦ — Індекс самопочуття ритейлу (RWBI). Так, у лютому показник суттєво відновився після січневого зниження і підвищився до 29,1 пункту. Це повʼязане, перш за все, зі зростанням відвідуваності ТРЦ покупцями та зменшенням кількості повітряних тривог.

Також варто додати, що, за даними Національного банку України, у лютому бізнес пом’якшив негативні оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що українська економіка демонструє позитивні сигнали та високу адаптивністьЗокрема, державі вдалося взяти під контроль інфляційні процеси.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.03.2024 01:44