Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Названо топ-5 найнебезпечніших професій у світі науки

Космонавти, мисливці за штормами, печерні водолази, доярі отруйних змій та лаборанти — представники цих професій щодня ризикують своїм життям заради науки та прогресу людської цивілізації.

Видання livescience.com назвало найбільш небезпечні професії, на які не усі погодяться.

Печерний водолаз

За даними видання, вивчення підводних печер пов'язане з надзвичайно високим ризиком. Дослідника супроводжує погана видимість, вузькі проходи та небезпека обвалів. Саме це робить цю професію однією з найризикованіших у світі. Водночас саме в печерах вчені знаходять цінну інформацію про клімат та екологію нашої планети у минулому. Тож інформацію, яку добувають представники цієї професії, складно переоцінити.

"У період з 1969 по 2007 рік 368 американців загинули під час дайвінгу в печері, згідно з дослідженням 2009 року, детально описаним у Міжнародному журналі водних досліджень та освіти", — йдеться у повідомленні.

Дояр отруйних змій

Люди, які вивчають зміїну отруту, часто докладають великих зусиль, щоб отримати її. Дослідники добувають отруту найнебезпечніших змій планети, таких як крайт, а також отруйних ящірок. Доїти отруйну змію — справа нелегка. Мало того, що людині потрібно знайти багато змій, аби отримати достатню кількість отрути, також дояр повинен ризикувати власним життям, притискаючи їхні ікла до пластикової пластини чи трубки, щоб зібрати потрібну отруту. Більшість з цих відважних вчених були укушені, іноді понад два десятки разів. Проте представники цієї професії виконують надважливу роботу, адже отрута змій використовується для створення ліків і протиотрут.

Космонавт

Представники цієї професії мають одне з найсуворіших робочих місць. Від напруженого тренувального процесу до радіаційного опромінення та ризику смерті під час польоту. Навіть після того, як астронавти повернуться на Землю, небезпека для них не минає, адже вони також можуть зіткнутися з атрофією м’язів і ослабленням кісток через те, що вони так довго перебували в умовах низької гравітації, а згубний вплив радіації на людський організм часто не минає безслідно. 

Лаборант

Також однією з найнебезпечніших професій у науці є буденна робота працівника лабораторії. Видання наголошує, що студенти магістратури часто отримують травми від легкозаймистих або токсичних хімікатів, які є у лабораторіях. Небезпечними є й потужні магніти в сканерах магнітно-резонансної томографії (МРТ), які використовуються вченими для вимірювання активності мозку. Ці потужні магніти виривають на своєму шляху металеві предмети, починаючи від пістолетів і закінчуючи інвалідними візками, травмуючи тих, хто перебуває поруч.

Мисливці за штормами

За словами американського метеоролога зі штату Іллінойс (США) Тоні Лаубаха, коли всі інші біжать від грози чи торнадо, пошуковики штормів йдуть назустріч цим природним явищам, щоб розмістити датчики вітру та тиску якомога ближче до штормів. Такі дослідники, як Лаубах, ризикують своїм життям, щоб допомогти вченим краще зрозуміти шторми та покращити їхнє прогнозування. Метеоролог додає, що блискавка набагато небезпечніша, адже її удари є смертельними та випадковими.

Нагадаємо, раніше вчені зі Швейцарії встановили, що ранні люди причетні до вимирання мамонтів та інших видів тварин. Коли близько 129 тисяч років тому на Землі з'явилися Homo sapiens або сучасні люди, темпи вимирання хоботних збільшилися в 17 разів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 15:55