Не дотримувалися графіків відключень: регулятор штрафував три обленерго

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оштрафувала три обленерго за недотримання графіків відключень електропостачання. Сума штрафу складає 85 тис. грн.

Про це повідомила прес-служба НКРЕКП.

Регулятор оштрафував АТ "Вінницяобленерго", АТ "Чернівціобленерго" та ПРАТ "Волиньобленерго". Зазначається, що до комісії поступили скарги від жителів областей щодо недотримання графіків відключень електропостачання. У зв’язку з цим комісія провела перевірки в областях протягом листопада та грудня 2022 року.

"За результатами перевірок встановлено, що вказані підприємства допустили порушення вимог Закону України "Про ринок електричної енергії", кодексу систем розподілу та не дотримувались ліцензійних умов з розподілу електричної енергії в частині порушення графіків відключень електропостачання споживачам", — йдеться у повідомленні.

Регулятор зауважив, що обленерго нерівномірно розподіляли участь споживачів у заходах з розвантаження енергосистеми. Також не було дотримано принцип соціальної справедливості. Жителів населених пунктів не інформували про перерви в електропостачанні, зокрема, через власні вебсайти.

 НКРЕКП наклала на обленерго штрафи у розмірі 85 тис. грн. та зобов’язала надалі дотримуватись справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви електропостачання. Керівників компаній за недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні відключень оштрафували на 1700 грн.

Нагадаємо, 14 січня росіяни влучили в п'ять українських енергооб'єктів. Це і спричинило дефіцит електроенергії.

Зауважимо, в Україні станом на 17 січня все ще зберігається значний дефіцит в енергосистемі

Суспільство, 17.01.2023 22:10