Фото: Верховна Рада України

Не озвучуємо цифри: Лубінець спростував дані про кількість українських військових у полоні РФ

Омбудсмен Дмитро Лубінець спростував озвучену раніше радницею-уповноваженою президента з прав захисників України Оленою Вербицькою цифру про нібито понад 3000 українських військовослужбовців у полоні РФ.

Відповідну заяву він зробив в ефірі телемарафону.

За його словами, він не може підтвердити інформацію про те, що в полоні знаходиться така кількість військових.

"Я не можу підтвердити цю цифру з приводу військовополонених. Звертаю увагу, що жодного разу ми не озвучували офіційні цифри щодо військовополонених, яких тримає РФ у себе, і яких ми тримаємо на нашому боці", — сказав Лубінець.

Омбудсмен вважає, що будь-які озвучені цифри Росія може використати проти України.

Водночас Лубінець назвав кількість цивільних українців, яких РФ утримує в полоні  понад 20 000. Він наголосив, що це лише ті, рідні та близькі яких звернулися до нього, щоб сприяти їхньому поверненню з полону.

Крім того, Лубінець припускає, що насправді полонених цивільних більше, оскільки люди, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, можуть боятися звертатися до української влади з таких питань, або у них немає засобів зв'язку, щоб зробити це.

Нагадаємо, 16 лютого Україна та Росія провели черговий обмін полоненими. Додому повернули 100 українських військових та одного цивільного.

Зазначимо, із початку повномасштабного вторгнення до 4 лютого 2023-го в Україну повернулося 1762 полонених. Влада продовжує працювати в цьому напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.02.2023 22:30