Не зовсім футбол: що потрібно знати про скандал «Динамо" і «Маріуполя»

08 ВЕРЕСНЯ 2017 15:48

Найбільший скандал в українському футболі нинішнього літа - неявка київського «Динамо» на матч 7-го туру Прем'єр-ліги у Маріуполь - лише на перший погляд має суто спортивну основу.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на RBC.  

Український футбол - це тривала і складна історія взаємин сильних світу цього, низка альянсів, зрад, образ і закулісних переговорів. Які нерідко переплітаються з великою політикою і завжди зав'язані на великі гроші і вплив.   

Постреволюційний занепад Після 2014 року - другого Майдану, початку війни та анексії частини української території, колись зростаючий, нехай і за олігархічні гроші, український футбол увійшов у круте піке.   

Частина українських олігархів була відрізані від бюджетних потоків і впливу на політичні процеси.  

Дехто з них був змушений тікати з країни, інші ж обійшлися значним падінням у рейтингах Forbes.   

Як наслідок, Коломойський, Курченко, Тарута, Шуфрич та інші змушені були відмовитися від таких іміджевих, але дотаційних проектів, як футбольні клуби.   

Адже, на відміну від Заходу, футбол в Україні - це не бізнес. Дуже швидко померли київський «Арсенал» і криворізький «Кривбас».   

Їм компанію склали донецький «Металург», харківський «Металіст», луцька «Волинь», ужгородська «Говерла» і навіть «Дніпро».   

Все це призвело до знецінення українського клубного футболу за чемпіонство знову борються дві команди. У нашому футболі настав штиль, і так було з 2014 року до літа 2017-го, поки Україну не струснув гучний спортивно-репутаційний конфлікт.  

З явною участю київського «Динамо» та прихованою - донецького «Шахтаря». Керівництво першого намагається повернути собі колишні позиції, господар другого - зберегти гегемонію. Бізнес-підґрунтя конфлікту ФК «Маріуполь» - нащадок маріупольського клубу «Іллічівець», що раніше носив ім'я «Металург» (Маріуполь).  

Головним спонсором команди протягом всієї її історії був «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» на чолі з нині покійним Володимиром БОЙКОМ.   

1 липня 2010 року компанія Metinvest B. V. (Нідерланди), «дочка» кіпрської SCM Limited, дочірньої структури «СКМ», була включена до переліку інвесторів, серед яких розміщені акції додаткової емісії комбіната.   

«Після розміщення акцій додаткової емісії, 75% акцій будуть належати «Метінвесту» (з урахуванням вже належних йому на даний момент акцій).  

Ще близько 23% залишаться під контролем голови правління, генерального директора Володимира БОЙКА. Власниками решти акцій будуть міноритарні акціонери», - йшлося в офіційному повідомленні.   

Рівно з тих пір фактичним спонсором футбольного клубу «Маріуполь» став мільярдер і президент донецького «Шахтаря» Рінат АХМЕТОВ.   

Важко припустити, що господаря «гірників» засмутить втрата найважливіших очок у турнірній таблиці прямими і єдиними конкурентами з Києва.   

Політичний аспект: версії Вплив братів СУРКІСІВ в українському футболі в останні роки і навіть десятиліття настільки ж помітно впав, як і в політиці.  

Якщо наприкінці 1990-х у них був парламентський «дах» у вигляді колись впливової СДПУ(o), дружній президент Леонід КУЧМА, старший з братів Григорій СУРКІС на посаді глави ФФУ і менше конкурентів у бізнесі, то сьогодні ситуація зовсім інша.  

Футбольні бізнес-проекти Ріната АХМЕТОВА зайняли лідируючі позиції в українському футболі, енергетичний бізнес-партнер братів Дмитро ФІРТАШ знаходиться під домашнім арештом в Австрії, а націоналізація Приватбанку - титульного і не тільки спонсора «Динамо» додала клубу фінансових проблем.  

Додамо до всього політико-психологічний дискомфорт у вигляді Петра ПОРОШЕНКА з гарною пам’яттю на посаді президента України.   

Порошенко добре пам'ятає неприємні епізоди співпраці з СУРКІСАМИ в минулому. Один з них пов'язаний з роллю братів у виході Порошенка з партії СДПУ(о).   

У червні 2017 року ЗМІ повідомляли, що Григорій і Ігор СУРКІСИ змушені вести переговори про продаж своїх акцій «Тернопільобленерго», «Прикарпаттяобленерго» і «Львівобленерго».   

Покупець, за даними джерел - найближче оточення Петра ПОРОШЕНКА. Тиск з боку влади не припиняється. Нагадаємо, президент ФФУ Андрій ПАВЕЛКО також є головою бюджетного комітету Верховної Ради від фракції «Блоку Петра Порошенко».  

 За даними джерел у федерації, «клінч» навколо, на перший погляд, прохідної теми «Динамо» і «Маріуполя» - це спроба керівництва київського клубу повернути собі вплив на український футбол, як важливу складову суспільно-політичного життя країни в цілому.   

Окремий акцент: у найближчі півроку Григорію СУРКІСУ необхідно зайняти якусь посаду у Федерації футболу України.   

Якщо він, звичайно, хоче зберегти за собою посаду віце-президента УЄФА. Адже, згідно з нещодавнім нововведенням Європейської футбольної асоціації, в її виконкомі можуть перебувати тільки чиновники своїх національних асоціацій.   

Трохи фактажу і позиції сторін 27 серпня відбулося те, чого чекали з початку нового футбольного сезону - прифронтовій Маріуполь зі своїм стадіоном і футбольною командою Прем'єр-ліги перетворився на проблему, в якій переплелися агресія, патріотизм, питання безпеки та особисті стосунки футбольних функціонерів.   

«Технічна поразка», що загрожує за неявку на матч, киян не лякає - в керівництві клубу заявили, що якщо контрольно-дисциплінарний комітет прийме таке рішення, то «Динамо» піде в апеляційний комітет ФФУ і, якщо буде потрібно, Спортивний арбітраж Лозанни.  

У четвер, 7 серпня, відбулося засідання Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу України (ФФУ), на якому розглядалася справа маріупольського матчу.   

За словами голови КДК Андрія ШУМІЛОВА, остаточне рішення довелося відкласти до понеділка, 11 вересня через нестачу документів з боку київського «Динамо».   

«Ми довго вивчали цю справу і прийшли до висновку, що нам не вистачає деяких документів, щоб прийняти остаточне рішення по матчу. Дуже сподіваюся, що вердикт буде винесений в понеділок», - сказав ШУМІЛОВ в коментарі одному з телеканалів.  

Думка «Динамо» Відповідні футбольні регламенти України та УЄФА визначають роль спецслужб і правоохоронних органів при оцінці ризиків проведення футбольних матчів з точки зору небезпеки терористичних атак, політичної нестабільності, соціальної напруженості і тому подібних ризиків.  

Тільки фахівці-силовики, а не журналісти, вболівальники або футбольні функціонери мають право оцінювати ступінь ризику при проведенні змагань, пояснив позицію клубу для РБК-Україна віце-президент «Динамо» (Київ) Андрій МАДЗЯНОВСЬКИЙ.   

«Ще кілька місяців тому наш клуб звернувся до фахівців з СБУ, МВС та УДО (управління держохорони - ред.), чого не зробила Федерація, маючи у себе департамент з безпеки стадіонів.   

Відповідь від всіх трьох була однозначною: місто Маріуполь, як і вся Донецька область рішенням керівника АТЦ (антитерористичний центр - ред.) та відповідно до постанови Кабінету міністрів знаходиться в зоні терористичної загрози.   

В зоні «червоного кольору» - це найвища ступінь терористичної загрози», - сказав представник «Динамо». За словами віце-президент клубу, рекомендації силовиків були наступні - проведення будь-яких заходів, пов'язаних із залученням великої кількості глядачів може спричинити за собою небезпеку, враховуючи близькість проведення бойових дій.   

Всі вищевказані організації рекомендують не проводити матчі в Маріуполі і перенести їх в інше українське місто, подалі від зони бойових дій, так як це пов'язане з великим ризиком.   

«Динамо» запропонувала футбольного клубу «Маріуполь», так само як і ФФУ три альтернативних варіанти. Перший: перенести гру на нейтральну територію; другий: «обмінятися колами», тобто - провести матч першого кола в Києві, а другого - в Маріуполі. Звичайно, з тією умовою, що до весни покращиться оперативна обстановка на фронті; і, третій варіант - перенести дату матчу.   

Профільний комітет ФФУ і «Маріуполь» на пропозиції «Динамо» не погодилися. Позиція «Маріуполя» Комітет з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ голосуванням семи з одинадцяти членів прийняв рішення продовжити змагання в Маріуполі, тим самим поставивши «Динамо» перед фактичним вибором - приїжджайте, або буде зараховано технічну поразку.   

ФК «Маріуполь» зобов'язали перед кожним матчем чемпіонату за три доби робити огляд стадіону, складати план безпеки матчу і ознайомлювати команди гостей про зведення СБУ та МВС у Донецькій області по оперативній обстановці в регіоні. Також забезпечити гарантійні листи безпеки від міськради і силових відомств Маріуполя.   

За словами віце-президента «Маріуполя» Андрій САНІНА, клуб надав такі гарантії безпеки на домашній поєдинок з «Динамо» в зазначені терміни.   

«Під час останньої зустрічі, коли проходив комітет з питань безпеки та стадіонів ФФУ, Маріуполь надав листа від Національної поліції і СБУ Донецької області. А також дав документи від голови Донецької ОДА», - заявив САНІН в ефірі одного з телеканалів.  

Безпосередньо перед засіданням КДК віце-президент «Маріуполя» розповів, що «Динамо» намагалося ще раз домовитися про перенесення матчу, без втручання комітету, однак отримало відмову.   

«У нас дійсно почався діалог, це я заперечувати не буду. Було обережне зондування з приводу того, щоб відіграти цю гру. Ми тверді, як граніт - ніяких перегравань не буде», - розповів САНІН в ефірі одного з телеканалів.   

«Ми зробимо все від нас залежне, щоб дати такому шановному клубу, як «Динамо», шанс реабілітуватися - ми прикладаємо зусилля і виходимо в першу шістку, щоб у «Динамо» з'явилася можливість приїхати в Маріуполь вже без скандалів.   

Щодо ситуації, наша позиція незмінна. Ми вважаємо, що регламент понад усе, тому якщо клуб не з'явився, далі слово за КДК».   

Позиція ФФУ Президент федерації футболу України, коментуючи ситуацію з виступом «Маріуполя» в Прем'єр-лізі і всі пов'язані з цим труднощі, говорив про патріотизм і відповідальність «У нас єдина країна, і матчі в Маріуполі - це відмінна можливість показати. У нас є спецслужби та армія, які в змозі забезпечити безпеку», - сказав ПАВЕЛКО.   

«Мета ФФУ тому, щоб клуби не отримували штрафні санкції, покарання у вигляді технічних поразок, а всі свої суперечки вирішували виключно на футбольному полі», - додав він.   

Коментуючи відмову «Динамо» являтися на матч 7-го туру, ПАВЕЛКО також висловив сумнів у тому, що ситуація в Маріуполі сьогодні потенційно більш небезпечна, ніж в Києві.   

«На День Незалежності у Києві на вулиці Грушевського, біля стадіону «Динамо» був здійснений теракт, в якому постраждали мирні люди. Так що я не знаю, чи безпечніше зараз у столиці», - прокоментував ПАВЕЛКО, зазначивши, що інші клуби Прем'єр-ліги не відмовляються грати в Маріуполі, і всі матчі пройшли спокійно. Не відмовляється ніхто, крім «Динамо».   

«Але закон є закон: він один для всіх і всі перед ним рівні. У нас не буде ніколи касти обраних, елітних», - сказав президент ФФУ. Що стосується долі київського клубу після неявки в Маріуполь, ПАВЕЛКО зазначив, що рішення буде приймати контрольно-дисциплінарний комітет. «Але це технічна поразка за всіма правилами», - забігаючи наперед, сказав голова Федерації.   

Зазначимо, що при цьому «Динамо» і керівництво ФФУ і «Маріуполь» одноголосно дипломатично заявляють, що ніякого конфлікту між ними немає, і що має місце бути лише розбіжність у питанні трактування регламенту, яке, як сподіваються всі сторони, буде усунено найближчим часом.   

Претензії і виправдання Актуальний футбольний скандал оголив у вболівальницькому і просто суспільному середовищі низку питань.   

Так вийшло, що вони адресовані, в першу чергу, київському «Динамо».

Спробуємо структурувати: Питання №1: В українському чемпіонаті зіграні вже сім турів. Всі команди, окрім «Динамо» погоджуються грати в Маріуполі. Чому київський клуб повинен знаходитися в окремому положенні?   

Відповідь «Динамо»: «Кожен клуб самостійно вирішує питання безпеки свого персоналу, гравців і вболівальників. Ті, хто погоджуються сьогодні грати в Маріуполі, роблять це на свій страх і ризик». І, як сказав президент «Динамо» Ігор СУРКІС: «Якщо людина захоче стрибнути з мосту, а я відмовлюся - виходить, я боягуз? ».   

Питання №2: чи не є ситуація з «Маріуполем» новим колом протистояння керівництва «Динамо» і «Шахтаря»? Адже всі знають, звідки і ким фінансується ФК «Маріуполь». Чи не надходили «Маріуполю» вказівки не йти на жодні компроміси?   

Відповідь «Динамо»: Для того, щоб говорити про особливості фінансування інших клубів, треба мати якісь докази, а їх у нас немає.   

Питання №3: чи існує конфлікт Федерації і київського «Динамо»?   

Відповідь усіх сторін: «У нас немає конфлікту. Ми поважаємо один одного і щиро сподіваємося на взаєморозуміння». У той же час, «Динамо» радить чиновникам ФФУ більше довіряти не емоціям, а закону (регламенту), а у ФФУ радять «динамівцям» «не намагатися бути особливими».   

4. Позиція «Динамо» викликала хвилю критики з боку вболівальників клубу. Не вважають в клубі це своєї комунікативної недоробкою?   

Відповідь «Динамо»: Справжні вболівальники завжди будуть з клубом. З нашого боку багато разів були наведені доводи та аргументована позиція. Розумному - достатньо.

 

Спорт, 08.09.2017 15:48