На фото: Ентоні Блінкен. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Небезпечно та незаконно": США стурбовані діяльністю Китаю у спірних водах

Сполучені Штати Америки мають суттєве занепокоєння щодо все більш небезпечної та незаконної діяльністю Китаю у спірних водах Південнокитайського моря. Водночас Вашингтон продовжить підтримувати свободу судноплавства у регіоні.

Про це у ході щорічного саміту країн Південно-Східної Азії (ASEAN) заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, пише Associated Press.

За його словами, така діяльність Пекіну призвела до поранень людей та шкоди суднам інших країн.

"Ми дуже стурбовані все більш небезпечною та незаконною діяльністю Китаю в Південнокитайському морі, яка призвела до поранень людей, завдала шкоди суднам країн ASEAN і суперечила зобов’язанням щодо мирного вирішення суперечок", — зазначив посадовець.

Видання наголошує, що Пекін претендує майже на все Південнокитайське море. Внаслідок цього Китай конфліктує з державами-членами ASEAN, а саме з В'єтнамом, Філіппінами, Малайзією та Брунеєм, а також Тайванем.

"Через Південнокитайське море проходить близько третини світової торгівлі. Води регіону також багаті на рибу, газ та нафту. Своєю чергою США не мають претензій на води, але розгорнули кораблі Військово-морських сил і винищувачі для патрулювання Південнокитайського моря", — додає AP.

Зокрема, представник міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявив, що "військова присутність США та інших країн з-за меж регіону є головним джерелом нестабільності в Південнокитайському морі".

Нагадаємо, раніше у китайському міністерстві закордонних справ повідомляли, що Пекін вважає Україну дружньою країною. Також Китай запевняє про свою готовність "взаємовигідно" співпрацювати з Києвом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2024 12:42