Фото: "24 Канал"

Неефективне управління арештованими АЗС друга Медведчука: "Нафтогаз" підозрюють у зловживаннях

ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг", якому Кабінет міністрів торік передав в управління арештовану мережу АЗС Glusco, не подає або не оформлює належним чином інформацію про діяльність указаної мережі. В Агентстві з розшуку та менеджменту арештованих активів (АРМА) мають підозру щодо зловживань з боку "Нафтогазу".

Про це йдеться в повідомленні на сайті АРМА.

"Згідно з наявними в Агентства документами, управитель не подає або не оформлює інформацію стосовно майже половини отриманих від АРМА автозаправних комплексів, внаслідок чого бюджет щомісяця недоотримує значну суму коштів", — пишуть в АРМА.

У зв'язку з цим, АРМА почало перевірку ефективності управління мережею АЗС Glusco.

"АРМА розпочинає перевірки по найбільш резонансних та важливих для держави кейсах. Наша мета дуже чітка — управління активами на мільярди гривень має бути ефективним та приносити бюджету воюючої країни належні доходи", — наголосила очільниця АРМА Олена Дума.

Зазначається, що Агентство отримало інформацію про неналежне виконання управителем Glusco умов договору управління, зокрема про подачу неправдивих даних стосовно витрат і доходів від управлінської діяльності.

"Управитель вже понад рік користується активами Glusco, а це фактично 89 автозаправних комплексів, 8 земельних ділянок, дві нафтобази та корпоративні права 35 компаній. При цьому за весь час до Державного бюджету перераховано лише 1 мільйон 151 тисячу гривень, що викликає цілком обґрунтовані питання щодо ефективності управління", — заявила Олена Дума.

Заходи з моніторингу ефективності управління мережею Glusco проводяться Комісією з контролю за ефективністю з управління активами АРМА. Перевірка триватиме до 31 липня цього року.

"Про результати перевірки та ухвалені на її підставі рішення буде повідомлено додатково", — наголосили в АРМА.

В Агентстві також додали, що згідно з умовами договору управління, АРМА має право достроково в односторонньому порядку відмовитись від договору у разі неналежного виконання управителем визначених умов.

Що відомо про мережу Glusco

Мережа була сформована на базі роздрібного бізнесу компанії "Роснєфть", який у 2016 році викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A. Крім АЗС, мережа налічує шість нафтобаз.

Відтоді й до кінця 2021 року мережею володів ізраїльський бізнесмен Нісан Моїсеєв, якого пов'язують з Віктором Медведчуком.

Нагадаємо, раніше працівники ДБР передали на потреби однієї з бригад Збройних сил України 17 автомобілів, арештованих у родичів колишніх народних депутатів Віктора Медведчука та Тараса Козака. Йдеться про 12 вантажівок, автокран, мікроавтобус, фургон та два позашляховики, вартість яких складає 1,1 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.07.2023 16:39