Міністерство закордонних справ України. Джерело: Вікіпедія

"Неможливо загравати зі злочинною "владою": Україна попередила Білорусь

Міністерство закордонних справ України попередило Білорусь про наслідки підписання угод з окупаційною "владою" Криму. Такі дії є демонстрацією визнання російської окупації українського півострова, які матимуть відповідні наслідки.

Про це написав заступник міністра закордонних справ України Андрій Сибіга на своїй сторінці у Facebook.

Дипломат зазначив, що Росія свідомо спонукає інші держави налагоджувати зв’язки з тимчасово окупованими територіями України. При цьому Москва зацікавлена саме в підписанні таких документів, які фіксують опосередковане визнання "легітимності" російської окупації.

За словами Сибіги, українській стороні відомо щонайменше про сім договорів, які підписані регіонами та містами Білорусі з окупаційними "органами влади" в Криму. Він розповів, що лише в червні білоруські Вітебськ і область, нехтуючи нормами міжнародного права, уклали "угоди" з окупаційною владою міст українського Криму — Сімферополя та Феодосії, а також "радою міністрів" і "міністерством культури та туризму" Криму та Сакським районом півострова.

Сибіга зауважив, що до цього переліку можна також віднести й протокол про наміри щодо створення вільної економічної зони Вітебськ — тимчасово окупованої території Криму. Окрім того, голови Мінської міськради та виконкому підписали угоди про співпрацю з окупаційною владою Севастополя.

"Немає сумніву, що такі дії не могли відбутися без дозволу вищого керівництва держави, тобто всі ці "угоди" є відвертою та задокументованою демонстрацією визнання російської окупації Республікою Білорусь", — наголосив перший заступник міністра.

Сибіга додав, що всі факти протиправних дій, які становлять загрозу суверенітету та територіальній цілісності України, чітко фіксуються правоохоронними органами нашої держави.

"Проводиться відповідне розслідування, за результатами якого причетні не залишаться безкарними, їх притягнуть до правової відповідальності", — повідомив він.

Дипломат зауважив, що Україна вже здійснила відповідні заходи для реагування на згадані протиправні дії.

"Посадовці, які беруть участь у підготовці та підписанні таких "документів", стануть предметом розгляду для застосування санкційних обмежень нашими партнерами зі санкційної коаліції", — поінформував Сибіга.

Також він зауважив, що неприйнятним є й збереження дії угод про побратимські зв’язки білоруських міст-порушників із партнерами за кордоном.

"Кожна злочинна дія проти Української держави та її територіальної цілісності матиме наслідки для суб’єктів, які нехтують міжнародним правом", — акцентував перший заступник міністра.

Нагадаємо, декілька днів тому Центр національного спротиву повідомляв, що на тлі перших спільних навчань Сил спеціальних операцій Збройних сил Білорусі та військовослужбовців Народно-визвольної армії Китаю задля демонстрації сили Пекіна Мінськ може готувати провокації під чужим прапором у прикордонній зоні з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.07.2024 16:51