Нестача продовольства в Україні: в ООН розповіли, яку допомогу можуть запропонувати

Люди, які проживають в Україні біля зони бойових дій, мають найбільше проблем. Кожна п'ята українська родина стикається з тим чи іншим ступенем гострої нестачі продовольства.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на заяву представника Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) в Україні Метью Голлінгсворта на засіданні Ради Безпеки ООН.

Він зазначив, що Україна, яка до повномасштабної війни щорічно годувала 400 мільйонів осіб у всьому світі, нині стикається з продовольчою проблемою: у 80% населених пунктів поблизу лінії фронту люди відчувають перешкоди в доступі до продовольства.

За його словами, понад 900 тисяч осіб, "які все ще живуть у радіусі 30 кілометрів від лінії фронту", відчувають найгостріші потреби в забезпеченні продовольством, які посилюються взимку.

Голлінгсворт наголосив, що "в одній з найвагоміших житниць у світі сотні тисяч людей, які живуть у безпосередній близькості від бойових дій, нині залежать від гуманітарної та продовольчої допомоги".

За словами представника програми, ВПП забезпечить продовольством близько 750 тисяч із цих людей протягом зими. Крім того, ще 1,5 мільйона отримають грошову допомогу в районах, які безпосередньо постраждали від воєнних дій.

Він розповів, що зі середини липня задокументовано 31 напад на об'єкти, які мають вирішальне значення для виробництва й експорту зерна. 28 із них — в Одеській області, де розташовані "життєво важливі" чорноморські морські та дунайські річкові термінали, "необхідні для світової торгівлі й виробництва продовольства".

До лютого 2022 року на Україну припадало 9% світового експорту пшениці, 15% — кукурудзи та 44% — соняшникової олії, нагадав представник ВПП. Україна вже зазнала збитків сільськогосподарському сектору на 40,2 мільярда доларів.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Росія завдає ударів по основній інфраструктурі експорту зерна в Україні, ставлячи під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Він також додав, що його країна не визнає анексії Росії на українських територіях і не визнає результатів проведених там фейкових виборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.11.2023 10:37