Фото: Офіс президента

Нетаньягу назвав "передумови для миру" в Секторі Гази

Прем’єр-міністр Ізраїля Біньямін Нетаньягу назвав три умови, за яких, на його думку, може наступити мир у Секторі Гази.

У своїй статті, опублікованій у Wall Street Journal, Нетаньягу наголосив, що однією з умов є знищення ХАМАС.

Прем'єр Ізраїлю вважає, що аби знищити ХАМАС, потрібно демонтувати військовий потенціал терористичного угруповання та закінчити його політичне правління в Газі. При цьому Нетаньяху у своїй статті запевняє, що Ізраїль діятиме у повній відповідності до міжнародного права.

"Це особливо складно, оскільки невід’ємною частиною стратегії ХАМАСу є використання палестинських цивільних як живих щитів", — зазначив він.

Також, на його думку, Ізраїль повинен мати гарантії, що Газа "ніколи більше не буде використовуватися як база для нападу" на Ізраїль.

"Серед іншого, це вимагатиме створення тимчасової зони безпеки по периметру Гази та інспекційного механізму на кордоні між Газою і Єгиптом, який відповідатиме потребам безпеки Ізраїлю і запобігатиме контрабанді зброї на цю територію", — пише Нетаньягу.

Другою умовою для встановлення миру на території Сектору Гази, на думку Нетаньягу, є дерадикалізація палестинського суспільства.

"Палестинське громадянське суспільство має бути трансформоване таким чином, щоб люди підтримували боротьбу з тероризмом, а не фінансували його", — пише він.

Прем'єр Ізраїлю вважає, що школи повинні вчити дітей цінувати життя, а не смерть, тоді як імами "мають припинити проповідувати вбивство євреїв". 

"Після того, як ХАМАС буде знищено, Газа буде демілітаризована, а палестинське суспільство почне процес дерадикалізації, Газа може бути відбудована, а перспективи ширшого миру на Близькому Сході стануть реальністю", — вважає Нетаньяху.

Нагадаємо, 25 грудня Біньямін Нетаньягу заявив, що війна проти угруповання ХАМАС у Секторі Гази "далека від завершення". Ізраїльські військові планують поглибити бойові дії найближчим часом. Прем'єр-міністр Ізраїлю зазначив, що війна займе час, але військові, народ і уряд повні рішучості боротися до кінця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.12.2023 09:47