Фото: "Фокус"

Нетаньягу зробив скандальну заяву про терористичний напад ХАМАСу 7 жовтня: довелося вибачатися

Днями прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу вперше визнав, що йому доведеться відповісти за військову невдачу 7 жовтня, коли ХАМАС застав ЦАХАЛ зненацька і проник на південь Ізраїлю.

Про це повідомляє The Jerusalem Post.

"Цей провал буде розслідуваний до останньої деталі. Кожен повинен буде дати відповіді. В тому числі і я", — сказав Нетаньягу. 

Водночас прем'єр наголосив, що питання про відповідальність постане лише після закінчення війни, а зараз країна має зосередитись на перемозі.

"Як прем'єр-міністр я несу відповідальність за забезпечення майбутнього країни, і зараз моя роль полягає в тому, щоб привести Державу Ізраїль і народ до нищівної перемоги над нашими ворогами. Настав час об'єднати зусилля заради однієї мети: рухатися вперед до перемоги", — сказав Нетаньягу.

Згодом, після таких заяв, Нетаньягу опублікував у соцмережі X твіт, де нібито переклав відповідальність на військових.

"Глава уряду Нетаньягу не отримував попереджень про наміри ХАМАС. Навпаки, всі підрозділи сил безпеки, включаючи голів АМАН та ШАБАК, вважали, що ХАМАС побоюється розпочинати війну і схиляється до угоди. Саме про це доповідали прем'єр-міністру щоразу сили безпеки та розвідка. До самого початку війни", – було сказано в повідомленні Нетаньягу.

Такі слова прем'єра викликали хвилю обурення і згодом допис було видалено. Пізніше Нетаньягу визнав, що був неправий і попросив вибачення.

"Я був неправий. Не слід було говорити те, що я сказав після прес-конференції, і я прошу за це вибачення. Я повністю підтримую всіх керівників силових структур. Я підтримую начальника штабу та командирів і солдатів ЦАХАЛу, які перебувають на фронті та воюють за наш дім. Разом ми переможемо", — йдеться в вибаченні прем'єра.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Зауважимо, 27 жовтня Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй під час засідання ухвалила йорданську резолюцію. Вона закликає до гуманітарного перемир'я в Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 29.10.2023 13:22