Фото: Facebook Оксен Лісовий

Ніч в укритті: міністр освіти пояснив, як організувати навчання дитини в умовах постійних тривог

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий вважає, що не варто змушувати дитину йти на перший урок до школи після нічної повітряної тривоги.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Уночі була тривога, сиділи з дитиною в укритті, а зранку вже починаються уроки — як бути?" — питання, яке не врегульовано нормативно, але потребує відповіді в межах здорового глузду. На моє переконання, якщо дитина не виспалася і почувається втомленою на ранок, не варто її змушувати йти на перший урок", — зазначив він.

Міністр наголосив: якщо школяр пропустив заняття, то зможе наздогнати тему пізніше на платформі Всеукраїнської школи онлайн. Потрібно розуміти, що втомлена дитина навряд чи зможе сприймати матеріал на уроці й мати необхідний рівень концентрації.

"Якщо учень чи учениця пропускає самостійну або контрольну, треба надавати можливість дописати цю роботу. І загалом варто в навчальному процесі фокусуватися на головному, використовуючи всі переваги академічної свободи", — додав Лісовий.

Він також наголосив, що під час повітряної тривоги вчитель має зупинити дистанційний урок і перейти в укриття.

"Якщо є можливість продовжити заняття зі сховища — чудово. Якщо немає — це не катастрофа. Безпека — понад усе", — пояснив міністр.

Лісовий зазначив, що наголошує на цьому, адже це питання не стільки про академічну успішність і правила, скільки про ментальне здоров’я — і школярів, і педагогів.

"Усім зараз важко. Війна стосується кожного з нас. Привносить зміни у життя, у його різні сфери. Додається навантаження, якого б у мирний час не було. Тому зараз як ніколи важливо берегти свій ресурс та одне одного", — наголосив він.

Нагадаємо, напередодні у прес-службі Міністерства освіти та науки розповіли, що українські школи працюватимуть у трьох форматах навчання, залежно від того, який рівень захисту має будівля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.08.2023 20:44