Фото: Рixabay

Як в Україні розпочнеться навчальний рік: відповідь Міносвіти

Невдовзі в Україні стартує новий навчальний рік. Українські школи працюватимуть у трьох форматах навчання, залежно від того, який рівень захисту має будівля.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства освіти та науки.

"До початку нового навчального року залишилося зовсім трішки. І вже скоро хтось побачить однокласників за сусідніми партами, а хтось у вікні зуму чи гуглміту", — йдеться у повідомленні.

Загалом МОН пропонує три формати навчання: очну, змішану та дистанційну. Вони будуть залежати від захисних можливостей будівлі. Рішення про те, у якій формі відбуватиметься навчання, ухвалюватимуть обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти.

Очна форма можлива за умови, що захисне укриття будівлі може вмістити усіх учасників навчального процесу. В іншому випадку — можна організувати навчання позмінно.

Змішана форма охопить очні та дистанційні заняття. Наприклад, практичні та лабораторні заняття відбуватимуться офлайн, а лекційні — онлайн. 

Дистанційне навчання, відповідно, означає, що діти комунікуватимуть із вчителями у віддаленому режимі.

При цьому у Міносвіти наголошують, що для початкової школи, за можливості, слід організувати очне навчання для соціалізації дітей. Форма навчання в одному населеному пункті може змінюватися упродовж року залежно від безпекової ситуації.

"Навчання під час повітряної тривоги має перериватися, а учасники освітнього процесу повинні пройти до сховища і перебувати там до скасування тривоги", — наголошують у МОН.

Нагадаємо, в Україні триває робота з облаштування укриттів та будівництва нових сховищ у навчальних закладах. Нині лише 67,8% освітніх закладів забезпечені укриттями. Станом на середину червня 2023 року, до освітнього процесу в очній формі навчання за показниками забезпеченості учасників освітнього процесу об’єктами фонду захисних споруд цивільного захисту готові 19 125 об’єктів закладів освіти. З метою облаштування наявних та будівництва нових захисних споруд держбюджетом України на 2023 рік передбачено видатки в обсязі 1,5 мільярда гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.08.2023 20:37