Фото: сайт президента

"Ніхто не був втягнутий у війну": Зеленський дорікнув союзникам на тлі масованої атаки Ізраїлю

У вечірньому відеозверненні 15 квітня президент Володимир Зеленський закликав союзників закрити українське небо від атак Російської Федерації. Саме так вчинили країни Заходу під час іранської атаки території Ізраїлю.

Текст звернення з'явився на сайті президента.

Зеленський наголосив, що зараз увесь світ побачив по діях союзників у небі Ізраїлю та сусідніх країн, якою дійсно ефективною може бути єдність у захисті від терору, якщо в основі єдності — достатня політична воля. 

"Разом діяли Ізраїль, Америка, Британія, Франція та Йорданія. Разом вони не допустили, щоб терор узяв гору. І разом працюють — із багатьма іншими, — щоб не було й подальшої ескалації", — заявив глава держави.

Президент України підкреслив, що Ізраїль не є членом НАТО, і не треба було нічого такого, як активізація П'ятої статті. 

"І ніхто не виявився втягнутим у війну. Вони просто допомогли захистити життя. "Шахеди" в небі України звучать так само як і в небі Близького Сходу. Балістика всюди б’є однаково, якщо її не збити. Небо Європи могло б уже давно отримати саме такий захист, який потрібен, якби так само й Україна мала схожу повну підтримку партнерів у збитті дронів і ракет. Терор має програвати всюди й повністю, а не десь більше, а десь менше", — заявив український лідер.
 
Зеленський також висловив подяку всім у світі — кожному лідеру, кожній державі, які дійсно допомагають Україні з ППО, з необхідними ракетами для захисту неба, які тренують українських пілотів на F-16. 

"Усе це працює й надалі працюватиме на захист життя. Але ми бачимо зараз, як єдність може спрацювати дійсно на сто відсотків і як майже сто відсотків "шахедів" і ракет можуть бути збиті. Ми будемо говорити з партнерами про це", — додав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, практично всі ракети та ударні безпілотники, якими Іран атакував Ізраїль під час масштабної атаки у ніч на 14 квітня, були перехоплені та не досягли своїх цілей. З цього можна зробити висновок, що Ізраїль та його союзники володіють потужною та багаторівневою протиракетною обороною у регіоні.

Ще 10 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot — у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, яка охороняє порт чи аеродром. Україні потрібно 25 таких систем, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на тому, щоб якнайшвидше отримати сім. За його словами, це дозволить охопити найбільші міста України й залишити хоча б одне вільне, щоб бути ближчим до поля бою, де російська авіація завдає ударів по українських військах на землі, використовуючи керовані бомби.

Додамо, 11 квітня Європарламент відмовився ухвалювати рішення щодо фінансування ради ЄС. Причина — неспроможність країн Євросоюзу забезпечити Україну додатковими системами Patriot.

Своєю чергою речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш заявив, що Україні для повного захисту неба від комбінованих повітряних атак країни-агресорки Україні необхідно 25 систем Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.04.2024 21:39