Фото: Shutterstock

Німеччина заблокувала ухвалення пакету санкцій проти РФ: європейські дипломати б'ють на сполох

Країни Європейського Союзу не змогли 14 червня домовитися про нові санкції проти прибуткового російського сектору зрідженого природного газу. Провал спровокувала Німеччина, яка торпедувала угоду напередодні міжнародної мирної конференції щодо України.

Про це повідомляє Politico з посиланням на заяви шести дипломатів Євросоюзу.

За даними видання, суть пакету полягала в тому, щоб заборонити країнам реекспортувати російський ЗПГ із портів Євросоюзу та фінансувати заплановані термінали ЗПГ в Арктиці та Балтиці.

"Колись було сказано, що ми завжди повинні звинувачувати… Угорщину — а тепер це Німеччина", — сказав один дипломат, знайомий із дискусіями щодо пакету, маючи на увазі звичку Угорщини блокувати попередні пакети санкцій.

Бельгія, яка нині головує на переговорах із країнами ЄС, була змушена розділити переговори щодо пакету на дві окремі дискусії на тлі опору Німеччини новим санкціям проти Білорусі.

Останнє блокування з боку Німеччини відбулося, коли лідери "Великої сімки" проводили переговори на найвищому рівні в Італії, до яких приєдналися найвищі чиновники ЄС. Очікувалося, що вони виступатимуть із різкою заявою з питань торгівлі з Китаєм, у якій також критикуватиметься Пекін за надання так званого обладнання подвійного призначення, яке допомагає Росії в агресивній війні проти України.

Санкції, які перебували на розгляді, мали стати 14-м пакетом заходів, підтриманим країнами-членами ЄС, відколи президент Росії Володимир Путін наказав провести повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Берлін був стурбований розширенням заходу, який змусив би компанії ЄС гарантувати, що їхні клієнти не зможуть потім продавати товари, які підпадають під санкції Москві.

Раніше так зване положення про заборону на Росію поширювалося лише на вогнепальну зброю, бойове спорядження та товари подвійного призначення, які мають як військове, так і цивільне застосування. Німеччина турбувалася, що її малий бізнес постраждає, якщо його буде розширено коштом більшої кількості цивільної продукції, такої як хімікати чи обладнання для металообробки.

Європейська комісія веде переговори з канцелярією Німеччини, щоб переконати Берлін зняти своє вето, повідомив один із європейських дипломатів, якому, як і іншим, було надано анонімність для обговорення переговорів за зачиненими дверима.

До півдня п'ятниці міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок все ще не могла сказати, чи Берлін підтримає цей пакет. На прес-конференції Бербок відкрито закликала до посилення санкцій щодо Білорусі.

"Ми повинні вжити більш рішучих заходів проти обходу санкцій, які ми спостерігаємо в останні місяці. "І це стосується насамперед Білорусі"​, — сказала Бербок, чиї зелені підтримують посилення санкцій.

Один чиновник із міністерства закордонних справ Німеччини, якому надали анонімність, щоб говорити відверто, висловив стурбованість тим, що відмова затвердити нові санкції завдасть шкоди спробам Німеччини повернути європейську довіру після багатьох років захисту своєї дружньої до Росії політики.

Тим часом Берлін також перешкоджав закриттю лазівки, яка б дозволяла дорогим товарам, включаючи розкішні автомобілі, транзитом з Білорусі до Росії, змушуючи Бельгію розпочати сепаратні переговори у спробі прискорити угоду.

Нагадаємо, 12 червня Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти Російської Федерації. Під ударом американців опинилось понад 300 фізичних, а також юридичних осіб у третіх країнах, які допомагають агресору підтримувати російську воєнну машину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.06.2024 23:33