Фото: Shutterstock

США запровадили нові санкції проти РФ: під удар потрапили понад 100 юридичних та фізичних осіб

У середу, 12 червня, Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти Російської Федерації. Під ударом американців опинилось понад 300 фізичних, а також юридичних осіб у третіх країнах, які допомагають агресору підтримувати російську воєнну машину.

Відповідне повідомлення з'явилось на сайті міністерства фінансів США.

У відомстві наголосили, що поки президент Джо Байден і лідери "Великої сімки" (G7) готуються зустрітися цього тижня в Італії, міністерство фінансів США вживає радикальних нових заходів, керуючись зобов'язаннями G7 щодо посилення тиску на Росію за її жорстоку і неспровоковану війну проти України. 

Сьогоднішні дії, як зазначає міністерство США, підвищують ризик вторинних санкцій для іноземних фінансових інститутів, що займаються воєнною економікою Росії; обмежити можливість російської військово-промислової бази скористатися певними американськими програмними послугами та інформаційними технологіями (ІТ); і спільно з Державним департаментом охопити понад 300 фізичних та юридичних осіб як у Росії, так і за її межами, у тому числі в Азії, на Близькому Сході, в Європі, Африці, Центральній Азії та країнах Карибського басейну, чиї продукти та послуги дозволяють Росії підтримувати свої військові зусилля та уникати санкцій.

"Російська військова економіка глибоко ізольована від міжнародної фінансової системи, внаслідок чого кремлівські збройні сили відчайдушно потребують доступу до зовнішнього світу", — заявила міністр фінансів Джанет Л. Єллен. 

За її словами, сьогоднішні дії завдають удару по можливостях отримання міжнародних матеріалів і обладнання, що залишилися у них, включаючи їхню залежність від найважливіших постачань з третіх країн. 

"Ми збільшуємо ризик для фінансових установ, що мають справу з військовою економікою Росії, та усуваємо шляхи для ухилення від сплати податків, а також зменшуємо можливості Росії отримувати вигоду від доступу до іноземних технологій, обладнання, програмного забезпечення та ІТ-послуг. Щодня Росія продовжує закладати своє майбутнє, щоби продовжувати несправедливу війну проти України", — наголосила Єллен.

Державний департамент націлений на понад ніж 100 юридичних і фізичних осіб, що у розвитку майбутнього російського енергетичного, металургійного і гірничодобувного виробництва та експортного потенціалу; ухилення та обхід санкцій; та розширення можливостей Росії вести війну проти України.

До санкційного списку США, зокрема потрапили:

  • Московська біржа (MOEX);
  • Національний кліринговий центр (НКЦ);
  • АТ "Національний розрахунковий депозитарій";
  • страхова компанія "Согаз";
  • АТ "Російська національна перестрахувальна компанія".

У тому ж числі санкції торкнулись:

  • російських банків з їхніми офісами в Китаї, Індії та інших країнах;
  • технологічних підприємств, які виготовляють продукцію для ВПК країни-терориста;
  • транснаціональних мереж, які працюють з золотом російського виробництва, сприяють продукції безпілотників в Росії, а також допомагають ворогу обходити санкції.

Раніше депутати закликали Євросоюз бути жорсткішим та послідовніше вводити санкції, щоб повністю припинити можливість імпорту російської металопродукції в країни ЄС. За їхніми словами, лише так можна послабити російську економіку і досягти переломного моменту у війні, яка загрожує безпеці всієї Європи.

Нагадаємо, у травні Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій проти Росії та Корейської Народно-Демократичної Республіки. Дві російські й одна північнокорейська компанія потрапили під обмеження, бо намагаються порушити або обійти санкції та торгувати зброєю в обмін на нафту.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.06.2024 19:37