Фото: АрміяInform

Депутати ПАРЄ закликали ЄС посилити санкції проти Росії

Європейський союз працює над 14 пакетом санкційних обмежень, але чинні заборони наразі не завадили Москві заробляти мільярди доларів для продовження військової агресії проти України. У зв'язку з цим Євросоюз має діяти жорсткіше та працювати не тільки над новими, а й посилювати чинні санкції. 

Про це стало відомо зі звернення до Верховного представника ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Джозефа Борреля від депутатів трьох країн — України, Польщі та Естонії.  

Варто зазначити, що листа до Борреля підписали народний депутат України від фракції "Європейська солідарність", голова Комітету з питань міграції та біженців парламентської асамблеї ради Європи Олексій Гончаренко, депутат парламенту Естонії, голова естонської делегації в ПАРЄ Ерік Кросс, та депутат Сейму Польщі, голова польської делегації в ПАРЄ Аркадіуш Мулярчик.

За словами депутатів, є лазівка, яку активно використовує кремлівський режим. Вона полягає в тому, що в ЄС є підприємства, які належать або пов’язані з Москвою. Особи, які ними володіють, користуються всіма перевагами: живуть у демократичному суспільстві та водночас зловживають привілеями, щоб забезпечувати збагачення країни-агресора.

Для прикладу вони наводять Новолипецьку металургійну компанію та її кінцевого власника Володимира Лісіна. Це підприємство володіє та керує металургійними заводами в Данії, Італії та Бельгії. Водночас воно є найбільшим виробником електротехнічної сталі в Росії. Ця компанія допомагає державі-агресору виготовляти ракетні комплекси "Тор" і "Оса", а також радіолокаційні станції для комплексів протиповітряної оборони С-400 та міжконтинентальні балістичні ракети.

Зазначається, що 12 пакет санкцій послабив попередньо запроваджені санкції. Він дозволив Москві імпортувати сляби аж до жовтня 2028 року. Саме ці послаблення пролобіювали для компанії їхні партнери в ЄС. Варто пояснити, що сляби — це плоска заготівля прямокутного перетину, яка виготовлена з рідкого металу. Зі слябів виробляють листовий метал. Попередні санкції на імпорт слябів були запроваджені у жовтні 2022 року, у межах восьмого пакета санкцій. Тоді було ухвалено рішення, що він може тривати до кінця вересня 2024 року у межах встановлених квот, а з 1 жовтня 2024-го імпорт повинен припинитися. Проте 12-й пакет санкцій послабив раніше введені обмеження, щодо імпорту російської металопродукції. 

"Тільки у 2024 році зволікання із запровадженням повноцінних обмежень дасть Росії щонайменше два мільярди доларів. І вони перетворяться на нові ракети для бомбардування України", — наголосили депутати.

Депутати закликали Євросоюз бути жорсткішим та послідовніше вводити санкції, щоб повністю припинити можливість імпорту російської металопродукції в країни ЄС. За їхніми словами, лише так можна послабити російську економіку і досягти переломного моменту у війні, яка загрожує безпеці всієї Європи.

Нагадаємо, у травні Велика Британія оголосила про новий пакет санкцій проти Росії та Корейської Народно-Демократичної Республіки. Дві російські й одна північнокорейська компанія потрапили під обмеження, бо намагаються порушити або обійти санкції та торгувати зброєю в обмін на нафту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2024 15:49