Фото: rheinmetall-defence.com

Німецький Rheinmetall планує випускати в Україні танки "Пантера": які їхні характеристики

Німецький концерн Rheinmetall планує випускати в Україні танки "Пантера" та системи протиповітряної оборони.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Видання наголосило, що Rheinmetall вже ремонтує німецьку військову техніку в Україні, але у майбутньому концерн має намір виробляти танки "Пантера".

"Компанія має намір найближчим часом почати збірку свого бронетранспортера Fox в Україні, відправивши його компоненти через кордон в тому, що вона охрестила "Лисицею в коробці". Надалі амбіціями Rheinmetall є виробництво нового танка "Пантера" і засобів ППО в Україні", — йдеться в матеріалі.

Як зауважив, генеральний директор компанії Армін Паппергер, виробництво техніки в Україні буде обходитися дешевше, враховуючи більш низькі витрати на робочу силу.

Що відомо про танки "Пантера"

Це новий німецький танк наступного покоління, вперше представлений на виставці Eurosatory 2022 у Франції. Важка машина побудована на шасі основного бойового танка Leopard 2 і вважається його наступником. Зовні нагадує Leopard 2A5, але це різні танки.

Прототип дуже відрізняється від класичних моделей, які стоять на озброєнні країн НАТО, і розрахований на впровадження нових технологій та рішень. Сам виробник називає його революційним продуктом для боїв майбутнього і наголошує на нових стандартах у всіх сферах — летальності, захисті, розвідці, мережевій взаємодії та мобільності.

Передбачається, що деякі варіанти Panther KF51 зможуть безпосередньо взаємодіяти з дронами та роботизованими наземними транспортними засобами, а також бути повністю дистанційно керованими або автономними. Як наголошують у Rheinmetall, "Пантера" може підключатися до розвідувальних підрозділів для підвищення ситуаційної обізнаності та безпосередньо обмінюватися даними з іншою технікою.

німецький танк пантера

Фото: armyinform.com.ua

На танках Panther KF51 встановлено новітню 130-мм гармату, яка більше за 120-мм гармати звичайних для Abrams, Leopard 2 і Challenger 2. Збільшення діаметра ствола дозволить застосовувати більш ефективні боєприпаси, у тому числі керовані та програмовані снаряди та ракети. Зброя отримала автомат зарядки, тому в екіпажі немає стандартної посади заряджальника. Щодо скорострільності, то конкретних цифр немає. Заявлено лише про збільшення порівняно з Rh-120 на Abrams та Leopard 2, де скорострільність становить від 10 до 12 пострілів на хвилину.

Допоміжне озброєння — спарений з гарматою кулемет 12,7 мм і бойовий модуль з 7,62 мм кулеметом на башті. Передбачається, що останній допоможе вирішити питання захисту від дронів. Також присутні протитанкові ракети, що самонаводяться, наприклад, FGM-148 Javelin. Panther KF51 має найпотужнішу гармату у світі, міцну броню та десяток безпілотників. У порівнянні з основними бойовими танками НАТО він більш маневрений і скорострільний, здатний діставати дронами-камікадзе набагато більше броньованої техніки противника.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що німецький збройовий концерн Rheinmetall Group має намір вже наступного року запустити виробництво своєї бронетехніки в Україні. Планується укладення відповідного контракту з Києвом на будівництво колісного бронетранспортера Fuchs і новітньої бойової машини піхоти Lynx вже на початку 2024-го.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 00:15