Фото: "Детектор медіа"

Нобелівська премія у галузі медицини: за що отримали нагороду угорська біохімік та американський лікар

Лауреатами Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини 2023 року стали угорська біохімік Каталін Каріко та американський учений-лікар Дрю Вайсман. Вони отримали нагороду за відкриття, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Про це повідомляється в акаунті премії в соцмережі Х (Twitter).

Зазначається, що їхні відкриття докорінно змінили розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою. Лауреати зробили внесок у безпрецедентні швидкі темпи розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час.

"Нобелівська премія 2023 року з фізіології та медицини була присуджена Каталін Каріко та Дрю Вайсману за їхні відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19", — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що сьогодні розпочинається "нобелівський тиждень" у Швеції та Норвегії. Під час нього стануть відомі лауреати премії за 2023 рік. У вівторок назвуть лауреатів з фізики, у середу — з хімії, у четвер — з літератури. У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії миру. 9 жовтня оголосять володаря премії з економіки. Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня — у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Нагадаємо, серед претендентів на премію миру цього року — Володимир Зеленський і ув’язнений росіянин Олексій Навальний, який раніше програв апеляцію на 19-річний вирок. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.10.2023 15:58