Фото з Тwitter

Норвегія планує передати Україні додаткові системи NASAMS

Норвегія надасть Україні додаткову партію систем протиповітряної оборони NASAMS. Їх планують замовити на додачу до вже переданого Україні обладнання у межах військової допомоги.

Про це повідомила пре-служба Міністерства оборони Норвегії.

Відомо, що уряд Норвегії запропонував парламенту замовити у виробника більше пускових установок та центрів управління вогнем систем ППО NASAMS, щоб передати їх Україні. Їхня вартість становить понад 300 мільйонів євро. Скільки обладнання із нового замовлення може надійти для ЗСУ, не уточнено. 

"Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванню будівель та інфраструктури. Російські ракетні та безпілотні атаки масштабні та жорстокі, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України. Водночас я занепокоєний тим, щоб ми якнайшвидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони", — заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Водночас міністр занепокоєний тим, щоб Норвегія якнайшвидше придбала засоби ППО для власної оборони.

"Я занепокоєний тим, щоб ми якнайшвидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони", — додав він.

Що відомо про NASAMS 

Система протиповітряної оборони NASAMS складається з радара, ракети "повітря-повітря" та центру розподілу вогню. Установка може знищити літаки, безпілотники та крилаті ракети.

Батарея NASAMS третього покоління включає шість мобільних пускових установок ракет малої дальності IRIS-T SLS, встановлених на гусеничних машинах, а також триколісну високомобільну пускову установку.

установка NASAMS

Фото: Вікіпедія

Одна пускова установка NASAMS має шість ракет. Сама батарея (а це дев'ять або 12 установок) може за 12 секунд випустити близько 70 ракет. У батарею також входять 3D-радари (AN/TPQ-64), що їх виробляє американська компанія Raytheon, кілька допоміжних сенсорів, командний пункт управління вогнем. Дальність ураження складає від 2,5 до 40 км; висота ураження — від 30 м до 16 км; час реагування — 10 секунд. 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уряд Норвегії виділив понад 190 мільйонів доларів США на збільшення виробничих потужностей оборонної промисловості країни, у тому числі для виробництва артилерійських боєприпасів для потреб України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 18:55