Фото: Офіс президента України

"Носить одяг із нацистською символікою": росіяни поширюють новий вкид про Зеленського

Російські загарбники продовжують поширювати наративи щодо необхідності міфічної "денацифікації" України. Кремлівські ЗМІ брешуть, що Володимир Зеленський нібито носить одяг "з нацистською символікою". Зокрема, росЗМІ написали, що президент України з’явився 13 травня на офіційній зустрічі з папою Римським Франциском у Ватикані у "светрі з нацистською емблемою УПА/ОУН".

Про розповсюдження ворожої пропаганди повідомили журналісти StopFake. Вони вказують, що цього разу першоджерелом поширення дезінформації про "Зеленського у нацистському светрі у Ватикані" стала співробітниця пропагандистського ресурсу RT Фіорелла Ізабель, а також мережа проросійських ботів у Twitter.

фейки про Зеленського

Скріншот: cont.ws

StopFake вказує, що український президент під час зустрічі із папою Римським Франциском у Ватикані справді був одягнений у чорний світшот з українським стилізованим гербом білого кольору на чорному шевроні — однак це зображення не було символікою ОУН/УПА. 

"Український герб на світшоті президента — лише одна із сотень інших варіацій зображення українського тризубця, який використовувався як у XX-XXI століттях, так і за часів України-Русі, де тризуб був знаком Київського князя Володимира Великого", — пояснюють журналісти. 

Зеленський в Італії

Фото: Офіс президента України

Вони також розповідають, що емблему ОУН авторства українського графіка Роберта Лісовського було затверджено 1932 року. На гербі зображувався золотий (жовтий) тризуб, середній елемент якого виконано у формі меча, а сам тризуб розміщувався на щиті блакитного (синього) кольору. Ця стилізація відрізняється від тієї, що зображена на шевроні Володимира Зеленського.

журнал «Нумізматика і фалеристика» (О. Кучерук, стор. 22-27, 2008р)

Скріншот: журнал "Нумізматика і фалеристика" (О. Кучерук, стор. 22-27, 2008 р.)

"Ані стилізація емблеми ОУН 1932 року, ані будь-яка інша форма зображення українського тризубу не є "нацистськими" і не заборонені в жодній країні світу. Твердження російських ЗМІ про протилежне це продовження ще радянського пропагандистського наративу, спрямованого на знищення української державності", — зазначили журналісти.

Медійники зауважили, що нацистську та фашистську символіку заборонено на всій території України відповідно до закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Зокрема, використання таких символів тягне за собою кримінальну відповідальність і карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Нагадаємо, раніше російські пропагандисти запустили новий вкид, який стосується президента України Володимира Зеленського та головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного. Вороги продукують фейки про їхній конфлікт і поширюють наратив про те, що Залужного нібито готують на роль майбутнього українського президента.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.05.2023 03:22