Фото: mil.in.ua

Новий пакет санкцій ЄС проти Росії: хто опинився у "чорному списку"

Росіяни, що сприяють масовому викраденню дітей, російські банки та рупори ворожої пропаганди, ймовірно, потраплять у десятий пакет санкцій Європейського Союзу. У "чорному списку" можуть опинитися навіть ті громадяни РФ, про злочини яких раніше не було відомо

Про це пише EUobserver з посиланням на проект санкційного списку. 

Зазначається, що трьом російським політикам — Ленарі Івановій, В'ячеславу Духіну і Тетяні Москальковій — загрожує заборона на видачу віз і заморожування активів за допомогу в організації масових викрадень українських дітей з окупованих територій і їх подальшого незаконного усиновлення російськими сім'ями. Москалькова також звинувачується в запереченні існування фільтраційних таборів на окупованих територіях України. Крім них у списку персональних санкцій 59 заступників міністрів, депутатів, сенаторів, прокурорів, пропагандистів і воєначальників.

Серед військових до списку потрапили генерал-майор Олексій Авдєєв, який перебував у районах, "де російська армія вчиняла звірства проти мирних жителів", командувач ВДВ Михайло Теплинський, причетний до розстрілів жителів Бучі та Сергій Каракаєв, генерал-полковник, який відповідав за стратегічні обстріли цивільної інфраструктури в Україні. 

Серед пропагандистів в список потрапили Євген Примаков, голова "Росссотрудничества", два заступника голови Роскомнадзора, керівники "Общероссийского народного фронта", що займається зборами коштів для російської армії і володіє правами на товарний знак символу підтримки війни "Z".

Варто відзначити, що під санкціями можуть опинитися і 28 компаній. Їм загрожує заморожування активів ЄС і заборона на ведення бізнесу. У "чорному списку":

Фонд национального благосостояния России;

  • три банки — "Альфа-банк", "Росбанк " і "Тинькофф банк");
  • два медіахолдинги — "Россия сегодня" (РИА Новости, Sputnik та інші) і "Медиагруппа "Патриот", пов'язана з ватажком ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним;
  • дві страхові компанії (Страхова компанія "Ингосстрах" і РНПК).

Також розглядається введення ембарго на експорт високотехнологічних товарів з ЄС і заборона на мовлення арабських пропагандистських видань RT Arabic і Sputnik. 

Цікаво, що низка країн наполягає на включенні санкцій проти російської атомної компанії "Росатом" і її голови Олексія Лихачова. Проти цього виступає Угорщина, де "Росатом" будує два реактори, і Болгарія.

Новий пакет санкцій можуть ухвалити напередодні п'ятниці, 24 лютого, річниці російського вторгнення в Україну. У понеділок, 20 лютого, міністри закордонних справ ЄС обговорюють цей список у Брюсселі, і він ще може змінитися.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо запровадження санкцій проти Московської біржі та російських банкірів. Таким чином 19 лютого глава держави увів у дію рішення РНБО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.02.2023 19:35