Фото: АрміяInform

Новий прем'єр Британії підтвердив дозвіл на удари ракетами Storm Shadow по російській території

Новообраний прем'єр Великої Британії Кір Стармер заявив, що Київ може застосовувати ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на російській території. Цим він підтвердив, що він продовжить політику попереднього уряду.

Як повідомляє Bloomberg, про це він сказав журналістам під час поїздки на саміт НАТО у Вашингтоні у вівторок, 9 липня.

"Ракети повинні очевидно використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права, як і слід було очікувати, але Україна сама вирішує, як її розгортати для цих оборонних цілей", — наголосив він.

Зазначається, що йдеться про високоточні крилаті ракети Storm Shadows з дальністю ураження понад 250 кілометрів. Видання додає, що Київ неодноразово заявляв, що йому необхідно завдавати ударів по військових цілях всередині країни-агресора, щоб захистити себе та відбити атаки окупантів. Дебати стосовно цього питання між союзниками України є одним із головних питань, які обговорюють на саміті НАТО у Вашингтоні, який проходить з вівторка, 9 липня, до четверга, 11 липня.

Водночас деякі європейські країни, такі як Велика Британія, висловили підтримку позиції України, але Вашингтон наразі опирається зняттю всіх обмежень на використання Києвом зброї американського виробництва на російській території. Адміністрація чинного президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена зазначає, що не дозволила українцям завдавати удари вглиб Росії, вважаючи це червоною лінією, щоб запобігти ескалації з Москвою.

"Моє послання президенту Путіну полягає в наступному: цей саміт НАТО слід розглядати як чітку та єдину рішучість союзників по Північноатлантичному альянсу та інших, які присутні там одночасно, підтримувати Україну та протистояти російській агресії", — заявив Стармер.

Також політик прокоментував удар Росії по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві. Стармер наголосив, що це був "абсолютно приголомшливий і жахливий напад", який став "дуже важливим, хоч і трагічним тлом для цього саміту". Прем'єр додав, що "обов'язок кожного — описати це саме так".

Нагадаємо, раніше 61-річний лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер став новим очільником британського уряду. Політик раніше відвідував Україну та мав зустріч із президентом Володимиром Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2024 11:08