Фото: Кір Стармер та Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

Підтримує Україну та обожнює футбол: що відомо про майбутнього очільника уряду Британії Кіра Стармера

У Великій Британії 61-річний лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер стане новим очільником британського уряду. Політик раніше відвідував Україну та мав зустріч із президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Що відомо про Кіра Стармера

Політик народився у Лондоні 2 вересня 1962 року. Стармер закінчив університет у Лідсі зі ступенем бакалавра мистецтв з права, а потім вивчав право в Сент-Едмунд Холлі Оксфордського університету, де здобув ступінь бакалавра цивільного права. У 1987 році був прийнятий до колегії адвокатів і спеціалізувався на правах людини. До 1990 року працював у правозахисній групі інтересів Liberty. Стармер також працював у Центрі прав людини при Ессенському університеті. Там він був консультантом з прав людини Асоціації старших поліцейських офіцерів.

Перед стартом політичної кар’єри він заслужив гарну репутацію адвоката, в основному займаючись питаннями прав людини. У 2015 році Стармер обрався до Палати громад від столичного округу Камден на півночі Лондона, де отримав 52,9 % голосів.

У жовтні 2016 року тодішній лідер Лейбористської партії Джеремі Корбін здійснив перестановки у своєму тіньовому кабінеті, в числі призначивши Стармера тіньовим міністром із виходу з Євросоюзу. Зокрема, Стармер рішуче виступав проти виходу Британії з Європейського Союзу, але зараз стверджує, що лейбористський уряд не буде прагнути змінити це рішення.

Варто наголосити, що Стармер є великим футбольним уболівальником. Він раніше грав на аматорському рівні за північнолондонську команду Homerton Academicals. Крім того, він також вболіває за клуб англійської прем’єр-ліги "Арсенал", де виступає український футболіст Олександр Зінченко. 

Позиція Стармера щодо України

Торік у лютому політик приїздив до української столиці з неанонсованим візитом. Це був його перший візит до Києва. Тоді він відвідав Бучу — одне з місць воєнних злочинів Росії за час повномасштабної війни.

"Неймовірно бачити свідчення звірств, які я побачив сьогодні вранці. Фотографії цивільних осіб на околицях Києва із зав'язаними очима, зі зв'язаними за спиною руками. Має бути правосуддя в Гаазі, і має бути належне відшкодування збитків при відновленні України", — зазначив він.

В ході його зустрічі з Володимиром Зеленським, вони обговорювали ситуацію на фронті, питання санкцій та конфіскації російських активів, їх спрямування на відбудову України, а також створення спеціального трибуналу для РФ. Лідер лейбористів заявив, що Україна завжди користуватиметься "непохитною підтримкою" його партії. 

Варто додати, що у травні цього року з візитом до Києва прибували лейбористи Девід Леммі та Джон Гілі, які після перемоги їхньої партії можуть стати  міністрами закордонних справ та оборони Великої Британії. Тоді вони запевнили, що Лондон і надалі підтримуватиме Україну у її війні з країною-агресором.

Нагадаємо, 5 липня видання Sky News повідомляло, що британський прем’єр-міністр Ріші Сунак визнав, що його Консервативна партія програла на дострокових парламентських виборах 4 липня. Сунак зауважив, що тепер новим прем'єр-міністром Британії стане лідер Лейбористської партії Кір Стармер.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2024 12:01