Фото: Facebook Оксена Лісового

Новим міністром освіти може стати Оксен Лісовий: що про нього відомо

Новим міністром освіти та науки України може стати Оксен Лісовий. Наразі він очолює Малу академію наук.

Відомо, що Оксен Лісовий народився у 1972 році під Києвом. Є сином репресованого радянською владою філософа й правозахисника Василя Лісового й талановитої педагогині Віри Лісової. В часи Радянського Союзу батько був відправлений до Сибіру, куди згодом переїхала і вся родина.

Оксен Лісовий закінчив Решетилівське художнє училище народних промислів за спеціальністю "художник–кераміст" та Київський державний інститут культури за спеціальністю "бібліотечно–інформаційні системи". 

Працював учителем у Києво-Могилянському колегіумі, тренером із фехтування, підтримував діяльність громадської юнацької організації "Січ". Кандидат філософських наук, доцент. Автор понад 250 наукових публікацій та 25 авторських наукових видань.

Також Оксен Лісовий працював на керівній посаді в генеральній дирекції ВАТ "Укртелеком", але протягом останніх 19 років є директором Малої академії наук. У вересні 2020 року спільно з президентом Малої академії наук Станіславом Довгим ініціював заснування першого Музею науки в України.

З початку повномасштабного російського вторгнення добровольцем пішов на фронт у складі 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Водночас дистанційно продовжує виконувати обов'язки директора МАН України.

В одному з інтерв'ю Оксен Лісовий згадував, що війна з імперськістю в Росії почалась ще з часів репресій щодо батька.

"Участь у війні проти імперії, не по своїй волі, я почав брати за тиждень до свого народження. Саме тоді КДБ заарештувало мого батька — ученого, інтелектуала, видатного філософа-логіка, дуже сміливу і чесну людину Василя Лісового. За свою інтелектуальну діяльність він отримав загалом 11 років тюрем і заслань у Сибір. Відповідно я ріс в атмосфері війни у формі інтелектуального спротиву імперському суїцидальному абсурду", — казав він.

Оксен Лісовий одружений, разом із дружиною виховує двох синів.

Нагадаємо, 18 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував низку кадрових змін в уряді наступного тижня. Зокрема, заплановано звільнення з посади міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.03.2023 17:55