Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

"Обмежено придатних" в Україні більше не буде: Лубінець розповів деталі

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що з офіційних документів необхідно прибрати поняття "обмежено придатний". На його думку, громадянин України повинен бути або придатним до виконання військової служби, або непридатним.

Про це Дмитро Лубінець розповів в ефірі телемарафону.

За його словами, якщо українець, наприклад, в силу свого здоров'я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, то він може бути в штабі, або може бути в складі ракетних військ, може займатись ІТ.

"Я дав рекомендацію на РНБО, що питання "обмежено придатний", чи "непридатний", чи "повністю придатний" — це треба врегулювати через військові професії. І таким чином чітко показати громадянину: якщо він придатний, але в нього є проблемі зі здоров'ям, то він придатний саме для проходження служби військах, які не пов'язані взагалі з передовою", — наголосив він.

Лубінець наголосив, що все повинно бути максимально цифровізовано.

"Електронні бази повинні бути доступні як для громадян, так і для лікарів, і для таких інституцій, як моя, які здійснюють парламентський контроль. Саме це унеможливить, на мій погляд, з одного боку оцю корупцію, з іншого боку, надасть можливість захищати права громадян, якщо вони порушуються", — заявив омбудсмен.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що обмежено придатних чоловіків і надалі будуть мобілізовувати до Збройних сил України. Водночас Рада національної безпеки й оборони з вересня готує деякі уточнення з цього приводу.

Зазначимо, що в Україні діє воєнний стан та відповідно загальна мобілізація, яку президент Володимир Зеленський продовжив до 15 листопада 2023 року. Проте потреби, за словами влади, одномоментно набрати 300 тисяч людей до армії на даний час немає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.09.2023 23:26