Фото: соцмережі

Обслуговувала клієнта російською: в Одесі оштрафували касирку місцевого магазину

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оштрафував одеську касирку торгової мережі косметичних засобів. Все через те, що жінка спілкувалася з клієнтом російською мовою на його ж прохання.

Про це повідомило видання "Українські новини".

У розпорядженні видання опинився протокол та пояснення касирки. Відтак, згідно з документом, 25 грудня 2022 року в одеському магазині косметики було зафіксовано порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови". Зазначається, що касирка обслуговувала клієнтів російською мовою і цим порушила вимоги законодавства. Унаслідок цього вона отримала штраф у 3 400 грн.

Сама ж жінка пояснила, що обслуговує клієнтів державною мовою. Однак у цей день прийшов чоловік, який не розумів української та попросив її перейти з ним на російську.

"До мене підійшов чоловік і попросив показати йому крем для рук... Я розмовляла з ним російською, тому що він не розумів, що таке "живильний крем" і попросив розмовляти з ним російською мовою", — сказала вона.

Під час спілкування касирки з клієнтом підійшла жінка, запитавши: "Ви розумово відстала?" та почала знімати касирку на відео. За працівницю магазину заступилися інші відвідувачі та почали знімати у відповідь, після чого жінка пішла. Працівниця магазину визнала, що володіє українською не досконало, але додала, що намагається її покращити.

Варто зауважити, що мовний закон не забороняє спілкуватися з клієнтами іноземною мовою, якщо їх про це попросили і вони не проти.

Нагадаємо, 3 березня в Одесі в одному з готелів стався мовний скандал. Клієнтка висміяла персонал за українську мову і назвала працівниць "колхозом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.03.2023 18:12