Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Один із десяти глобальних світових ризиків 2024 року стосується України, — ЗМІ

Журнал The Time оприлюднив "Топ-10 глобальних ризиків на 2024 рік". На третій сходинці в цьому списку — прогноз імовірного розділення України.

Про це написав журнал The Time. Журналісти зазначили, що вторгнення Росії в Україну стало історичною поразкою. Адже НАТО посилюється новими членами Фінляндією та Швецією. До того ж Євросоюз відкрив процес вступу України.

Росія ж зіткнулася з 11 раундами санкцій, наближаються нові, а половину її суверенних активів заморожено — гроші, ймовірно, використають для відновлення України. Європа більше не купує російські енергоносії.

"Цього року Україна буде де-факто розділена, і Росія тепер має ініціативу на полі бою та матеріальну перевагу. 2024 рік стане переломним моментом у війні: і якщо Україна не розв'яже свої кадрові проблеми, не збільшить виробництво зброї та найближчим часом не розробить реалістичну військову стратегію, то її територіальні втрати можуть виявитися більшими", — зазначили аналітики видання.

Вони констатували, що Україна сильно постраждала від зменшення політичної та матеріальної підтримки від США, а перспективи європейської допомоги лише трохи кращі. Київ потребує додаткових військ.

Через це у The Time вважають, що цього року Україна піде на більші військові ризики, включаючи удари по більшій кількості цілей у Росії, що спровокує безпрецедентну відповідь Росії та може втягнути НАТО в конфлікт.

Інші глобальні ризики The Time на 2024 рік

  • Криза та розкол у США через президентські вибори та можливість перемоги Трампа
  • Розширення бойових дій на Близькому Сході
  • Вихід штучного інтелекту з-під контролю
  • Країни-ізгої — Росія, Північна Корея, Іран — посилюватимуть можливості одна одної та діятимуть більш скоординовано на глобальній арені з руйнівними наслідками
  • Економіка Китаю не відновиться
  • Боротьба за корисні копалини
  • Глобальна інфляція, що розпочалася 2021 року
  • Екстремальні погодні явища, що спричинять відсутність продовольчої безпеки, посилять нестачу води, порушать логістику, розповсюдять хвороби та сприятимуть міграції та політичній нестабільності
  • Невизначеність і втрати для компаній і корпорацій

Нагадаємо, Управління ООН з координації гуманітарних питань зробило прогноз, що цього року понад 14,6 мільйона українців — 40 відсотків населення України — потребуватимуть гуманітарної допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 08:55