Фото: "Дія"

Скільки українців цього року потребуватимуть гуманітарної допомоги: прогноз ООН

Цього року понад 14,6 мільйона українців — 40 відсотків населення України — потребуватимуть гуманітарної допомоги.

Такі прогнози зробило Управління ООН з координації гуманітарних питань.

В Організації Об’єднаних Націй вказують, що гуманітарні потреби громадян зумовлені щоденними смертями та пораненнями цивільних осіб, а також руйнуванням житлових будинків й критичної інфраструктури. Крім цього, наголошують фахівці, повномасштабна війна, яку веде Росія в Україні вже майже два роки, змусила близько 6,3 мільйона українців виїхати за кордон.

В ООН нагадали, що початок року для України є особливо важким. Це зумовлено постійними обстрілами з боку Російської Федерації й складними погодними умовами.

"На додаток до насильства Україна зараз перебуває в полоні глибокої зими. Продовження широкомасштабної гуманітарної операції сьогодні є актуальним, як ніколи", — вказують в Організації.

Наступного понеділка, 15 січня, Координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс і Верховний комісар у справах біженців Філіппо Гранді представлять плани, скоординовані ООН, "щодо порятунку життів і подолання страждань, спричинених цією тривалою надзвичайною ситуацією". Йдеться про регіональний план реагування на потреби біженців, що передбачає допомогу 2,3 мільйона біженців, а також місцевим громадам, які прийняли їх. Цього самого дня планують обговорити план реагування на гуманітарні потреби в Україні.

Нагадаємо, за даними платформи "Опендатабот", протягом 11 місяців 2023 року в Україні було зафіксовано понад 32 мільйони перетинів кордону. Водночас різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто повернувся до України, складає менш як 1% — 142 тисячі.

Відомо, що країни Європейського Союзу домовились продовжити механізм тимчасового захисту для біженців з України ще на один рік —  до 4 березня 2025 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.01.2024 04:40