Фото: social

Скільки українців, які виїхали у 2023 році, повернулись на рідну землю: дані Opendatabot

Протягом 11 місяців 2023 року в Україні було зафіксовано понад 32 мільйони перетинів кордону. Водночас різниця між тими, хто виїхав та тими, хто повернувся до України, складає менш як 1% — 142 тисячі.

Про це повідомляє Opendatabot з посиланням на адміністрацію Держприкордонслужби. За даними джерела, протягом 11 місяців 2023 року відбулось 32,6 мільйона перетинів державного кордону. Це на 1,6 млн або 5% більше перетинів кордону, аніж за відповідний період 2022 року.

Який баланс між тими, хто виїхав і тими, хто повернувся

Загалом 14 мільйони осіб повернулись до України за неповний 2023 рік, а 14,1 мільйона — покинуло країну. Різниця між тими, хто виїхав з України та тими, хто повернувся, складає 142 тисячі. Йдеться безпосередньо про кількість перетинів українцями державного кордону.

Для порівняння, це у 15 разів менше, ніж у перший рік повномасштабної війни. Так, у 2022 різниця між тими, хто виїхав з України та тими, хто повернувся, складала 2,2 мільйона.

Згідно зі статистикою, якщо на початку року українці частіше виїжджали, аніж повертались, то вже з липня ця тенденція змінилась. Пік повернень у 2023 році припав на квітень — +114 тисяч громадян та на серпень — +144 тисячі українців.

Інфографіка Opendatabot

За даними Міжнародного валютного фонду, після завершення війни в Україну повернеться частина мігрантів. Проте близько двох мільйонів біженців назавжди залишаться за кордоном.

Також за прогнозом Інституту демографії, після завершення війни в Україну повернеться не більше від половини біженців. За наявною статистикою понад шість мільйонів українців стали вимушеними мігрантами через вторгнення РФ в нашу державу. 

Нагадаємо, країни Європейського Союзу домовились продовжити механізм тимчасового захисту для біженців з України ще на один рік —  до 4 березня 2025 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.01.2024 13:20