Фото: armyinform.com.ua

Коли Захід ухвалить рамки для передачі Україні заморожених активів РФ: прогноз Кулеби

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна перебуває у другій фазі ухвалення рішень щодо передання їй заморожених активів Росії.

В ефірі телемарафону очільник МЗС висловив сподівання, що протягом 2024 року вдасться схвалити єдині правові рамки для цього.

За його словами, вже є конкретні напрацювання у США та Європейському союзі, наприклад, Бельгії, яка податки з доходів на російські активи передала на потреби України.

"Тому тепер ми перебуваємо вже на другій фазі, коли всі зусилля мають бути зведені в єдину правову рамку. Тобто мають бути створені єдині правила для країн Європейського Союзу, для країн "Групи семи", — пояснив він.

Водночас дипломат наголосив, що конфіскація активів РФ на користь України може розпочатися уже цього року. Це вже буде на третій стадії процесу.

"Це 2024 рік. Скажу так, коли приймуть, тоді і запрацює. Восени минулого року ми були далеко від прийняття цієї рамки, а зараз на рівні G7 і ЄС обговорюється схвалення конкретних норм. Ми наблизилися до створення цього правового регулювання для передачі російських активів", — зазначив Кулеба.

Нагадаємо, за даними Reuters, раніше Україна поінформувала західних союзників, що відсотків, нарахованих від заморожених російських активів, буде недостатньо для компенсації збитків, завданих війною. Київ має намір отримати ці активи в повному обсязі.

Водночас 21 грудня повідомлялося, що Білий дім почав термінові переговори з союзниками, щоб направити заморожені російські активи на допомогу Україні. Йдеться про використання 300 мільярдів доларів активів Центрального Банку Росії.

Після цього заступник голови Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що його країна може розірвати дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки, якщо Вашингтон конфіскує заморожені активи РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.01.2024 23:39